Обзор и всичко най-интересно от изминалата календарна година в НБА

20 дек. | МИН ЗА ЧЕТЕНЕ |
Обзор и всичко най-интересно от изминалата календарна година в НБА

Национална баскетболна асоциация – 2023

НБА, най-атрактивната и качествена баскетболна лига в света, изпраща още една ползотворна и изпълнена с много незабравими моменти календарна година. В нея видяхме как рекорда за най-много отбелязани точки в историята на лигата бива подобряван. Шампионската титла бе вдигната от организация, която досега не го беше правила. Ново българско име се докосна до мечтаната от всички баскетболисти лига. Видяхме още и първия по рода си турнир по време на редовния сезон.
Всичко това ще разгледаме по-детайлно в редовете по-долу.

Леброн Джеймс се превърна в топ реализатор в историята на НБА

Леброн Джеймс, един от най-великите баскетболисти в света за всички времена, се изкачи на върха в една много престижна класация. 38-годишното крило на Лос Анджелис Лейкърс постигна рекорд, който никой не очакваше, че ще бъде подобрен. Той се превърна в най-резултатния играч в историята на Националната баскетболна асоциация.

“Кинг” Джеймс отбеляза своята 38,390-а точка при загубата на “езерняците” от Оклахома Сити Тъндър със 130:133 на 7 февруари. По този начин Леброн Джеймс подобри постижението на великия Карийм Абдул-Джабар. Рекорд, който стоеше почти 40 години. Карийм Абдул-Джабар притежаваше първото място във вечната ранглиста на реализаторите от 5 април 1984 година. С други думи, почти девет месеца преди самият Леброн Джеймс да се роди в Акрън, щата Охайо, на 30 декември същата година.

Първа шампионска титла за Денвър Нъгетс

Денвър Нъгетс доминираха през целия сезон и заслужено се поздравиха с трофея “Лари О’Брайън”. “Нъгетите” завършиха редовния сезон с рекорд от 59 победи и 23 загуби. Това им отреди първото място преди плейофите. Домакинското им представяне бе разковничето – 34 успеха и едва 7 поражения у дома.

Денвър се изправи срещу Минесота Тимбъруулвс в първия кръг на директните елиминации. Никола Йокич и компания преминаха безпроблемно през тях с резултат от 4-1 победи. Вторият кръг също премина безупречно въпреки, че допуснаха една загуба повече. Нъгетс надви Финикс Сънс с 4-2. Финалът в западната конференция премина по-лесно от очакваното и бъдещите шампиони се справиха с Лейкърс на Леброн Джеймс с 4-0.

Така, Денвър Нъгетс се изправи срещу Маями Хийт в битка за отличието. Възпитаниците на Майк Малоун бяха фаворити и не разочароваха. След 4-1 победи в големия финал, “Нъгетите” най-накрая зарадваха своите фенове с титла.

Поредно българско име в лигата на “извънземните”

НБА е мечта за баскетболисти по цял свят, а няколко българи могат да се похвалят с осъществяването ѝ. Александър Везенков е най-прясно постъпилото българско име в лигата, който е и част от семейството на Betano.

Преди Везенков едва трима българи са се докосвали до НБА. През 1985 година Георги Глушков облече екипа на Финикс. През 2003 година пък Бойко Младенов тренира със Сакраменто, а Тодор Стойков игра в предсезонните контроли на Кливланд рамо до рамо с новобранеца Леброн Джеймс.

In-Season турнир на Националната баскетболна асоциация

Отборът на Лос Анджелис Лейкърс триумфира в първото издание на In-Season турнира в НБА. Баскетболистите на Дарвин Хам надиграха Индиана Пейсърс със 123:109 в Лас Вегас. За най-добър играч на целия турнир бе избран Леброн Джеймс. “Кралят” постигаше средни показатели от 25.7 точки, 5.7 борби и 8.7 асистенции в елиминациите.

С основна роля за успеха на “езерняците” се отличи другата звезда на тима Антъни Дейвис, който изигра най-силния си мач от сезона в най-правилния момент. “Веждата” записа невероятен дабъл-дабъл от 41 точки и 20 борби, като към тях прибави още 5 асистенции и 4 чадъра.

Предстои да видим какви ще бъдат плановете за този турнир догодина. Комисарят на НБА Адам Силвър загатна, че такива ще има.

Заключение на изминалата година в НБА

2023 година ще бъде запомнена с много дебюти – първа титла за Денвър Нъгетс, нов турнир и дебют за българския национал Александър Везенков.
Годината все още не е приключила. Предстоят интересни сблъсъци, а както знаете, денят на Коледа предлага невероятна програма. Ню Йорк Никс приема Милуоки Бъкс на Янис Антетокумпо, шампионите от Денвър ще приветстват Стеф Къри и неговите Уориърс, а двете най-титулувани организации се изправят една срещу друга – ЛА Лейкърс и Бостън Селтикс. Финалистът от миналата година Маями Хийт ще играе с най-полезния играч за сезон 2022/23 Джоел Ембийд и Филаделфия Севънти-Сиксърс. Финикс Сънс и Далас Маверикс ще приключат празничната вечер със здрава битка на запад.

Всички тези двубои са вече предоставени от Betano и може да разгледате коефициентите им на сайта. Нека си пожелаем още по-вълнуваща 2024 година с най-силното баскетболно първенство в света.

Автор: Николай Василев

*Коефициентите са съобразени с времето, в което е писана статията и подлежат на промени.

ТАГОВЕ
Yasena Vracheva

Yasena Vracheva

Yasena Vracheva

Yasena Vracheva

ОЩЕ ОТ Анализи и Прогнози
Анализи и Прогнози 27 апр. | news

Голове в дербито на кръга в Португалия

Анализи и Прогнози 25 ян.

Лацио ще защитава честта на Рим срещу Наполи в мач от 22-рия кръг на италианската Серия „А“

Анализи и Прогнози 16 ян.

Откритото първенство на Австралия за 2024 – кой ще покори първия турнир от Големия шлем за календарната година

Анализи и Прогнози 12 ян.

Юнайтед – Тотнъм е черешката на тортата от 21 кръг на Английската Висша Лига

Анализи и Прогнози 11 ян.

Янис и “елените” посрещат “келтите” в битка за върха на Източната конференция в НБА

Всичко за залозите 09 ян.

Най-добрите спортни бетинг моменти от 2023 от Betano, Kaizen Gaming

Анализи и Прогнози 01 ян.

Ливърпул и Нюкасъл ще дадат подобаващ старт на Новата година в Английската Висша Лига

Анализи и Прогнози 14 дек.

Ливърпул и Манчестър Юнайтед ще приповдигат коледното настроение с класически двубой във Висшата лига

Betano Новини 08 дек.

Ювентус приема Наполи с мисия да отдалечи още повече шампионите от титлата

ЗАРЕДИ ОЩЕ