Олимпиакос на Везенков ще играе за втора поредна година във Финалната четворка – Евролига

15 май | МИН ЗА ЧЕТЕНЕ |
Олимпиакос на Везенков ще играе за втора поредна година във Финалната четворка – Евролига

Сблъсък между четирите най-добри отбора в Евролигата

 

Сезонът в Евролигата е към своя края. Навлязохме в заключителната част и предстои да видим последните четири отбора в действие.

За втора поредна година ще наблюдаваме българско участие в най-силния европейски турнир по баскетбол. Александър Везенков и Олимпиакос се поизпотиха срещу последния тим класирал се за плейофите. 

Останалите три участниците във Финалната четворка са Монако, Барселона и Реал Мадрид. Прави впечатление, че шампионите в последните два сезона Анадолу Ефес не успяха дори да се класират сред първите осем. Това означава, че Евролигата ще короняса нов крал. 

Мачовете ще се играят в петък, на 19 май, а двубоите за трето и първо място ще се проведат в неделя, на 21 май. Предстои ни уикенд, изпълнен с най-качествения баскетбол на стария континент. 

Олимпиакос – Монако 

 

Олимпиакос има за задача да преодолее отбора на Монако, ако иска да играе за трофея в неделя. Френският тим е изключително корав съперник и Везенков, и компания, трябва да се постараят, за да имат възможност да играят в големия мач.

Как се стигна до този сблъсък? Олимпиакос завърши на първо място в редовния сезон и се изпрати срещу осмия в класирането Фенербахче, на четвъртфинал. Серията се оказа по-трудна от очакваното и “пирейци” се нуждаеха от победа в петия двубой, за да се класират с 3:2 сред последните четири.    

Александър Везенков отново демонстрира на какво е способен, особено във втората част в решаващия мач. Българското крило, което е сочено и за основен фаворит за наградата MVP през настоящата кампания, избухна с 15 точки във втората половина. Преди това бе отбелязал едва 2 за първите 20 минути. Топ реализаторът за сезон 2022/23 ще има тежката задача да се бори със защитниците на Монако. 

По подобие на гръцкия тим, “монегаските” също спечелиха своята серия с 3:2. Монако победи Макаби Тел Авив в решителния пети мач с 97:86 в зала “Гастон Медсен” в Княжеството. По този начин момчетата на Саша Обрадович се класираха за първи път в история на клуба за Финалната четворка на надпреварата. 

Разбира се, срещата ще се проведе на неутрален терен, в зала “Жалгирис”, в Каунас, Литва. 

 

Барселона – Реал Мадрид  

 

Какво по-хубаво от това да видим “Ел Класико” в толкова решителен момент от кампанията? 

Барселона е първият тим, който се класира за Финалната четворка. За разлика от останалите три сблъсъка, тук нещата се решиха в три мача. “Каталунците” преминаха безпроблемно през Жалгирис.

Серията на Реал Мадрид мина доста по-драматично и оспорвано. “Белите” се изправиха срещу Партизан. Изненадващо или не, “гробарите” стигнаха до предина от 2:0 победи и гледаха уверено към последната четворка. В края на втория мач се стигна до грозни сцени на паркета. Двата тима си спретнаха мини меле и двубоят бе прекратен. Впоследствие, победата бе връчена на тима от Белград, тъй като имаха преднина в резултата. Реал Мадрид се събуди след това спречкване. “Лос Бланкос” записаха три поредни успеха, за да обърнат серията в своя полза и да се класират за Финалната четворка за осми път през последния век. Испанските тимове също ще пътуват до Каунас.

 

Прогноза и евентуални залози на срещите от Финална четворка 

 

Тук идва трудната част. Въпреки, че и в двата мача има посочен основен фаворит, прогнозата няма да е лесна. 

В първият двубой, Betano определя Олимпиакос като основен заподозрян за достигане до финал. Коефициентът за тима от Пирея за успех е 1.45*, докато този за Монако е 2.85*. Не забравайте, че срещите са директни елиминации. “Монегаските” надвиха Олимпиакос на два пъти през настоящата кампания. Защо да не го направят още веднъж? Като изключим последния сблъсък между двата гранда в началото на януари месец, мачовете между гръцкия и френския отбор са резултатни. Нашият сайт предлага линия от 158.5 Общо точки. Коефициентът за Над и Под е 1.90*. 

Силите във втората двойка са една идея по-изравнени. Въпреки това, Барселона изглежда като по-сериозния претендент за място на финала. Множителят, който предлага Betano за подобен развой, е 1.70*. Този за Реал Мадрид е 2.20*. Границата за точки е 161.5, а коефициентите отново са по 1.90*. “Ел Класико” в толкова напреднала фаза от сезона със сигурност ще ни донесе много емоции. 

Не пропускайте уикенда, който ще бъде изпълнен с най-добрия европейски клубен баскетбол. Шоуто е гарантирано!

 

Автор: Николай Василев

 

*Коефициентите са съобразени с времето, в което е писана статията и подлежат на промени.

ТАГОВЕ
Gloria Tamashova

Gloria Tamashova

Gloria Tamashova

Gloria Tamashova

ОЩЕ ОТ Баскетбол
Баскетбол 26 апр. | news

Какво да очакваме от Деймиън Лилард в първото гостуване на Индиана?

Баскетбол 26 апр. | news

Монако не може да си позволи да изпуска още един мач срещу Фенербахче

Баскетбол 26 апр. | news

Барселона няма право на нова грешка в дуела си с Олимпиакос

Баскетбол 12 фев.

Янис и Леброн отново извеждат Изтока и Запада в поредния “Мач на звездите” в НБА

Баскетбол 29 ян.

Янис и Милуоки Бъкс гостуват на шампионите от Денвър Нъгетс в сблъсък на Източната и Западната конференция

Анализи и Прогнози 11 ян.

Янис и “елените” посрещат “келтите” в битка за върха на Източната конференция в НБА

Баскетбол 07 ян.

Битката за Лос Анджелис или градското дерби между Лейкърс и Клипърс

Анализи и Прогнози 20 дек.

Обзор и всичко най-интересно от изминалата календарна година в НБА

Betano Новини 14 дек.

Глобалният посланик на Betano – Янис Адетокумбо, постави абсолютен рекорд в НБА

Баскетбол 01 дек.

Александър Везенков и неговите “крале” продължават на четвъртфиналите на новия турнир в НБА

ЗАРЕДИ ОЩЕ