Дербито на Пловдив – “Ботев” срещу “Локомотив”

09 мар. | МИН ЗА ЧЕТЕНЕ |
Дербито на Пловдив – “Ботев” срещу “Локомотив”

Ботев (Пловдив) – Локомотив (Пловдив)

 

На 19.03.2023 престои да се изиграе “Пловдивското” дерби в Първа българска лига. Тимовете на “Ботев” и “Локомотив” ще излязат в битка за древния град. Това е едно най-големите футболни дербита в България, като може би изостава само на “Вечното” дерби между Левски и ЦСКА.

Дебютната среща между двата отбора на ниво Първо лига се провежда на 1 април 1951 година, когато “Локомотив” печели с 3:0. Най-изразителният резултат в историята на това съперничество е доста по-скорошен и отново е в полза на “смърфовете” – 6:0 на 28 ноември 2020 година. “Ботев” също може да се похвали с категорични успехи. За “канарчетата” най-големите победи са на два пъти с по 5:0 през сезони 1988/89 и 1995/96. 

Предстоящото издание на “Пловдивското” дерби ще бъде под номер 116. До тук, статистиката е изравнена с по 41 победи за двата лагера. Равенствата са 33 на брой. Последните пет срещи между двата клуба само доказват колко изравнени са показатели в този сблъсък. “Ботев” и “Локомотив” са си разменили по две победи и едно равенство. 

Как ще се развие следващия епизод на “Пловдивското” дерби, предстои да разберем съвсем скоро.

 

Представяне и цели на “Ботев” Пловдив в Първа лига

 

Целите пред “жълто-черният” отбор са ясни – оцеляване и възможно най-високо класиране. Нещата не изглеждаха много обнадеждаващи в началото на сезона, когато “Ботев” се нуждаеше от седем мача, за да запише първа победа, губейки цели пет пъти. 

На “Ботев” му се наложи на няколко пъти да смени своя старши треньор. Тази позиция, в момента, заема Бруно Балтазар. Португалецът записа две победи, едно равенство и една загуба в четирите си мача начело на “канарчетата”. Двата успеха дойдоха в последните два кръга срещу Черно море (2:1) и Берое (1:0). Това е едва втория случай, в който “жълто-черните” записват две поредни победи от началото на сезона. Благодарение на тях, тимът излезе от зоната на изпадащите.

“Ботев” Пловдив се намира на 10-о място във временното класиране – на едно от опасната зона. Момчетата на Бруно Балтазар са извоювали 26 точки след изиграването на 22 кръга, което е 4 точки повече от 11-ия в подреждането. “Канарчетата” се различават по още нещо от клубовете под тях в таблицата, а именно головата разлика. “Жълто-черните” са с положителна голова разлика в сравнение с всеки един отбор в зоната на изпадащите. Това може да се окаже от ключово значение накрая на кампанията.

Ще продължи ли победната серия на “Ботев”, която да ги отдалечи още повече от последната шестица?

 

Колеблив “Локомотив” все още преследва топ 3

 

Въпреки колебливото представяне на “Локомотив” Пловдив през последните няколко седмици, тимът остава в близост до топ 3. До края на сезона има предостатъчно кръгове, в които “смърфовете” да опитат да извлекат максимума.

Локо Пловдив е събрал актив от 38 точки от 22 изиграни мача. Това е седем точки по-малко от третия във временното подреждане – ЦСКА 1948. С предстоящ двубой срещу “червените” и още няколко такива срещу отбори по-долу в класирането, футболистите на Александър Томаш имат реална възможност да преследват челната тройка. 

Защо колеблив “Локомотив”? В последните си девет кръга, “черно-белите” са записали едва една победа. Тя бе постигната с минималното 1:0 срещу “Локомотив” София. В този период, “пловдивчани” претърпяха тежко поражение от състава на Арда (Кърджали) с 0:5.  

Ще успеят ли “смърфовете” да покажат по-добра игра срещу градския си съперник?

 

Прогноза и евентуални залози на срещата Ботев (Пловдив) – Локомотив (Пловдив)

 

Едно дерби никога не е лесно да бъде прогнозирано. Без значение в каква форма се намираш, когато един срещу друг се изправят градски съперници, настройката е различна. 

В последните шест двубоя между двата клуба наблюдаваме интересна последователност. Ако погледнем резултатите от най-стария до най-скорошния ще видим следното: равенство, победа за “Ботев”, победа за “Локомотив”, равенство, победа за “Ботев” и победа за “Локомотив”. Ако следваме тази последователност ни очаква ново реми.

Поделянето на точки е оценено на 3.30* коефициент в Betano. Победа за “канарчетата” изчислена с коефициент от 2.22*, докато този за “смърфовете е 3.15*.

Рядко ставаме свидетели двата отбора да отбележат гол, когато играят помежду си. Разбира се, пазарът е предложен в Betano с коефициент 1.85*. В меню “Специални” може да откриете най-различни пазари на това събитие.

Екипът на Betano ви пожелава много печалби и не забравяйте да се забавлявате с играта при нас!

Срещата ще се проведе на 19 март, неделя, от 17:00 часа.

 

Автор: Николай Василев

 

*Коефициентите са съобразени с времето, в което е писана статията и подлежат на промени.    

ТАГОВЕ
Gloria Tamashova

Gloria Tamashova

Gloria Tamashova

Gloria Tamashova

ОЩЕ ОТ Първа лига
Първа лига 26 апр. | news

Време е за дерби!

Първа лига 26 апр. | news

Локо (София) влиза в битката за спасение

Betano Новини 07 ное.

Столичният “Локомотив” ще търси реванш във второто Железничарско дерби за сезона

Първа лига 06 окт.

Вечното дерби на българския футбол – ЦСКА-София срещу Левски(София)

Анализи и Прогнози 25 сеп.

Лудогорец приветства почти безгрешния Локомотив (Пловдив) в едно от най-големите дербита в Българската Първа Лига за сезона

Първа лига 14 сеп.

Локомотив (София) посреща шампионите от Разград в Първа Българска лига

Анализи и Прогнози 16 юли

Ботев Пловдив посреща Левски София в дербито на втория кръг от Първа лига

Анализи и Прогнози 07 юли

Началото на Първа Лига – Левски срещу ЦСКА 1948

Първа лига 27 май

Ще успее ли ЦСКА-София да сломи съпротивата и на ЦСКА 1948 по пътя си към титлата

Първа лига 14 май

Драма в Разград и Бистрица определиха финалистите за Купата на България

ЗАРЕДИ ОЩЕ