Висшата лига на Англия – борбата за оцеляване – отбори и фаворити

28 апр. | МИН ЗА ЧЕТЕНЕ |
Висшата лига на Англия – борбата за оцеляване – отбори и фаворити

Жестока надпревара на долните етажи на таблицата

Сезонът в Английската Висша Лига наближава своя край. Кулминацията обаче тепърва предстои. Доста от отборите все още има за какво да се борят. Оформят се изключително вълнуващи сблъсъци за различните позиции в класирането. Освен невероятното противопоставяне между Манчестър Сити и Ливърпул за титлата, този сезон погледите са вперени и в не толкова претенциозните отбори. На дъното на таблицата Бърнли се бори със зъби и нокти да запази елитния си статут в компанията на нетрадиционния за подобен тип битки отбор на Евертън. Време е да проследим накъде клонят везните преди края на поредната спираща дъха кампания на Английската Висша Лига.

Нетипичната позиция за Евертън

Отборът на Евертън е утвърдил позицията си на един от най-емблематичните клубове в Английската Висша Лига. “Карамелите” са един от дванайсетте клуба, които са основатели на първенството в Англия. Отборът от Мърсисайд е и с най-много участие в първия ешелон на английската футболна пирамида. Цялата тази велика история е заплашена да претърпи сериозен крах след края на този сезон.

Евертън е неузнаваем и се бори за своето оцеляване. Според много футболни експерти проблемите на “карамелите” се коренят в посредственото ръководство и грешните решения, които се взимат на трансферния пазар. Неспособността на Евертън да привлече качествени играчи за добри цени заплашва да им изиграе много лоша шега след последния 38 кръг.

С цели 18 загуби до момента и липса на изявен лидер, “карамелите” са в доста неизгодна позиция към момента. Промените на мениджърския стол също не помогнаха. След уволнението на Рафаел Бенитес, на горещия стол седна клубната легенда на Челси – Франк Лампард. Назначен с ясната идея да вдигне духа в съблекалнята, англичанинът може би не очакваше как ще се развият събитията за него. Вместо да бута Евертън към първата половина на таблицата, сега Лампард виси на въжето за изпадане.

Последните мачове носят надежда за “карамелите.” Победа срещу Манчестър Юнайтед и равенство срещу Лестър донесоха ценни 4 точки за Евертън. Пътят е осеян с още по-големи предизвикателства – предстои гостуване на Ливърпул и домакинство на Челси.

Към момента Евертън е на 17 позиция с актив от 29 точки – с точка повече от Бърнли, който се намира в зоната на изпадащите.

Полъхът на промяната в Бърнли

Незадоволителните резултати накараха ръководството на Бърнли да вземе кардинално решение. Клубът се раздели с мениджъра си Шон Дайч след девет години и половина начело на отбора. Най-дълго оцелелият действащ мениджър освободи треньорския пост след поредица от постни продукции във Висшата лига на Англия. Много от феновете изразиха негодуванието си от това решение на шефовете.

От друга страна обаче, резултатите за един отбор са най-важни и откъм тази гледна точка всички можем да разберем това решение. Със само 5 победи до този момент, Бърнли се изравнява с последния в класирането състав на Норич по този показател. Това е и най-лошият сезон за “кларетите” откакто те спечелиха промоция за Висшата лига през сезон 2015 – 2016 година.

Неяснотата около бъдещето на временния наставник Майк Джаксън също предстои да бъде дискутирана. Всяка спечелена точка на този етап е решаваща и Бърнли не може да си позволи да се отпусне на финалната права. Ако погледнем програмата на Бърнли до края на сезона, тогава залозите за това кой да оцелее ще се насочат към “кларетите.” Единственото по-сериозно предизвикателство е гостуване на Тотнъм, който до момента не показва най – завидните амбиции за място в топ 4.

Към момента Бърнли е на 18 позиция с 28 точки.

Кои са фаворитите за оцеляване и изпадане

Съдбата на Норич и Уотфорд изглежда предопределена и двата отбора са се запътили към второто ниво на английската пирамида – Чемпиъншип. Според прогнозите, революцията на Джеси Марч начело на Лийдс ще се окаже достатъчна за запазването на елитния статут на “йоркшърци”.

Светлините на прожекторите са насочени към Бърнли и Евертън. В последния мач, който изиграха помежду си, двата отбора сътвориха истинско шоу на “Търф Мор.” Бърнли ликуваха накрая след победа с 3:2. Това им осигури и психологическо предимство за останалата част от надпреварата за спасение. По-улеснената програма на Бърнли и стабилната стиковка между играчите се очаква да даде необходимия тласък на “кларетите” в битката за оцеляване.

Евертън също виждат светлина в края на тунела в лицето на своя мениджър. Франк Лампард придоби ценен опит от периода му начело на неговия любим Челси. Усетът му за победа и вижданията му за играта като бивш състезател със сигурност ще помогнат на Евертън. Временният наставник на Бърнли Майк Джаксън не притежава визитката на Лампард и за него ще представлява по – голямо предизвикателство от треньорска гледна точка да задържи “кларетите” в елита на Англия.

Залозите са на една ръка разстояние в Betano.bg. Можете да се възползвате от нашата опция Поискай залог. Заявете вашите предпочитани пазари и по преценка на нашия букмейкърски отдел, вашето желание може да бъде удовлетворено. Пример за това е Евертън да се спасят, Бърнли да изпаднат или обратния вариант. Възможни са всякакви заявки, за целта е необходимо да имате минимум 10 лв баланс във вашия акаунт и заявката да е направена минимум 1 час преди старта на съответното събитие. Повече информация за офертата можете да намерите на нашата начална страница.

Много скоро ще разберем кои отбори ще се спасят и кои ще се запътят към второто ниво на английската футболна пирамида. Желаем ви незабравими емоции в Betano.bg.

Автор: Тодор Вълков

ТАГОВЕ
Linda Hristova

Linda Hristova

Linda Hristova

Linda Hristova

ОЩЕ ОТ Премиър лийг
Betano Новини 26 апр. | news

BETANO ще краси фланелките на големия Астън Вила

Премиър лийг 08 мар.

Часът на истината във Висшата лига – Ливърпул посреща Манчестър Сити

Betano Новини 29 фев.

Ще направи ли услуга Манчестър Юнайтед на преследвачите на Манчестър Сити за титлата

Премиър лийг 01 фев.

Краят на една вълнуваща приказка – кои са най-спряганите заместници на Юрген Клоп начело на Ливърпул

Премиър лийг 31 ян.

Ливърпул и Челси изпращат първия месец от новата година с важен сблъсък помежду си

Премиър лийг 05 ян.

Сър Джим Ратклиф и сделката с Манчестър Юнайтед – големите въпроси пред британския милиардер

Премиър лийг 20 дек.

Най-интересното от Английската Висша Лига през годината

Премиър лийг 19 дек.

Ливърпул и Арсенал излизат в ожесточен сблъсък за първото място във Висшата лига

Анализи и Прогнози 14 дек.

Ливърпул и Манчестър Юнайтед ще приповдигат коледното настроение с класически двубой във Висшата лига

Анализи и Прогнози 06 дек.

Летящият Астън Вила посреща шампиона Манчестър Сити с нагласа за победа

ЗАРЕДИ ОЩЕ