Фиорентина и Интер ще решават кой ще грабне Купата на Италия за сезон 2022/23

16 май | МИН ЗА ЧЕТЕНЕ |
Фиорентина и Интер ще решават кой ще грабне Купата на Италия за сезон 2022/23

Купа на Италия – Фиорентина и Интер са последните оцелели в турнира

 

Фиорентина и Интер са последните оцелели в турнира за Купата на Италия. Един от двата отбора ще вдигне трофея на 24 май, на “Стадио Олимпико” в Рим. Фиорентина се класира за 11-и път на финал за домашната купа, като успеваемостта им до момента е положителна. “Виолетовите” се поздравяват с успех в последния мач от надпреварата в шест от десетте случая, което прави 60% успех. Последното им участие на финал бе през 2014 година, когато се задоволиха със сребърните медали след поражение с 1:3 от Наполи. Фиорентина триумфира за последно в този турнир през вече далечна 2001 година, когато на финал победи Парма с общ резултат 2:1. 

От друга страна, Интер е настоящият носител на купата и е третия най-титулуван тим в Италия, печелейки трофея 8 пъти. “Нерадзурите” изостават само от Ювентус (14) и Рома (9) по този показател. Ако изключим миналата кампания, Интер печели последните си четири купи в два периода, в две последователни години. Това се случва през сезон 2004/05 и 2005/06, както и 2009/10 и съотвено 2010/11. Възможно ли е да станем свидетели на трети подобен случай? 

 

Пътят на Фиорентина до големия финал  – започна участието си в надпреварата директно от осминафиналите

 

Високопоставените отбори от Серия “А” имаха кратък, но не и лесен път до последния двубой от турнира. Фиорентина започна участието си в надпреварата директно от осминафиналите. “Виолетовите” имаха за съперник друг отбор от първото ниво на футбола в Италия, в лицето на Сампдория. Фиорентина постигна минимална победа с 1:0, която бе достатъчна, за да ги класира напред.

Следващата фаза отново ги противопостави срещу клуб от Серия “А”. Сходно на осминафиналите, “лилиите” отново се нуждаеха от успех с един гол разлика (2:1), за да продължат. Потърпевш бе тимът на Торино. Форматът на полуфиналите се промени и условието за сблъсък с разменено гостуване влезе в сила. Съперник на Фиорентина в предпоследната фаза бе Кремонезе. “Виолетовите” спечелиха пътуването си до “Джовани Дзини” с 2:0. Задачата на “тигрите” за реванша бе непосилна за тях и завършиха 0:0. Така, Фиорентина се класира на финал за първи път от близо 10 години и ще преследва седма купа.

 

Интер се класира за втори пореден финал 

 

По подобие на своя съперник, Интер също започна защитата на купата от 1/8 финалите. “Нерадзурите” се поизпотиха доста и бяха на крачка от отпадане още в първия си мач. Втородивизионният Парма поведе в края на полувреме на “Сан Сиро”, за да може Интер да вкара мача в продължения с изравнителен гол в самия край на редовното време. По-голямата класа на шампионите си каза думата и те осъществиха пълен обрат в 110-ата минута.

Не много увереното представяне на Интер продължи и на четвъртфиналите, където срещна коравия отбор на Аталанта. Все пак, гол на Матео Дармиан бе достатъчен за поредно достигане на полуфинал.  Интер се изправи срещу Ювентус в предпоследния етап на турнира. Двата италиански гранда се срещнаха на финал миналия сезон, когато “нерадзурите” надвиха “старата госпожа” с 4:2 след продължения. Сблъсъците отново бяха равностойни и отново “черно-сините” триумфираха с общ резултат 2:1. Ще грабне ли Интер отличието за пореден път или високия процент на успеваемост на Фиорентина ще окаже влияние? 

 

Прогноза и евентуални залози на срещата Фиорентина – Интер

 

Двата отбора никога не са се срещали на финал за Купата на Италия. Последните четири носители на отличието са четири различни отбора. “Виолетовите” имат възможността да продължат тази серия, като станат петия различен шампион в последните пет издания. Интер обаче е фаворит. Това не е изненада за никого. Съставът е изпълнен с много класни футболисти. Коефициентът, предложен от Betano за победа на “нерадзурите” в мача, е 1.98*, докато този да спечелят купата е 1.50*. Шансовете за успех в срещата за Фиорентина са оценени с 3.90* коефициент, а този за вдигане на трофея от тяхна страна е 2.60*. 

Разбира се, тъй като става дума за финален мач, пазарът “метод на победа” е наличен с най-разнообразни коефициенти. Последните два финала в надпреварат носят много попадения. В миналогодишният последен мач от турнира, Интер и Ювентус завършиха 2:2, след което “черно-сините” спечелиха с 4:2. Година по-рано, “старата госпожа” триумфира с 2:1 над Аталанта. Сайтът предлага коефициент от 1.93* за минимум три попадения, а маркетът да видим поне по един гол от двата лагера е оценен на 1.75*.

Пожелаваме ви много печалби, емоции и незабравима игра! Не пропускайте големия финал за италианската купа.

 

Автор: Николай Василев

 

*Коефициентите са съобразени с времето, в което е писана статията и подлежат на промени. 

ТАГОВЕ
Gloria Tamashova

Gloria Tamashova

Gloria Tamashova

Gloria Tamashova

ОЩЕ ОТ Серия А
Анализи и Прогнози 25 ян.

Лацио ще защитава честта на Рим срещу Наполи в мач от 22-рия кръг на италианската Серия „А“

Betano Новини 08 дек.

Ювентус приема Наполи с мисия да отдалечи още повече шампионите от титлата

Серия А 23 ное.

Ювентус приветства Интер в битка за върха на Серия “А”

Анализи и Прогнози 21 ное.

Аталанта посреща Наполи в интригуващ сблъсък от италианската Серия “А”

Анализи и Прогнози 19 окт.

Вечна италианска класика – Милан приветства Ювентус на “Сан-Сиро” в сблъсък от Серия “А”

Анализи и Прогнози 10 сеп.

Италианската Серия “А” се завръща след едноседмична пауза с “Дерби де ла Мадонина”

Серия А 26 авг.

Рома и Милан ще се сблъскат във вълнуващо италианско дерби с марка Серия А

Серия А 21 апр.

Два титанични сблъсъка за място сред най-добрите четири в италианската Серия “А”

Серия А 12 мар.

Лютото дерби за челните места в Серия А: Лацио срещу Рома

ЗАРЕДИ ОЩЕ