Перлата на английския футбол: Манчестър Сити срещу Ливърпул

28 мар. | МИН ЗА ЧЕТЕНЕ |
Перлата на английския футбол: Манчестър Сити срещу Ливърпул

Дерби с различен привкус

 

Наближава краят на цикъла от квалификационни мачове за ЕВРО 2024. Играчите ще се завърнат в клубните си отбори и ще продължат с ангажиментите си в съответните първенства. Ударно начало за Английската Висша Лига се очаква, когато Манчестър Сити посрещне Ливърпул на “Етихад” в първия мач от 29-ия кръг на Английската Висша Лига.

Това дерби задаваше стандартите за английски футбол в последните няколко години. Яростните дербита между Гуардиола и Клоп и ожесточените надпревари за титлата ще останат завинаги в историята. Сега обаче това няма да е дерби между двата претендента за титлата. Манчестър Сити се опитва да догони лидера в класирането Арсенал, докато Ливърпул този сезон се бори със зъби и нокти да влезе в топ 4. Независимо от това, ни очаква първокласен сблъсък и безкрайно атрактивен футбол.

Емблематичното дерби ще се изиграе на 1 април, събота, от 14:30 българско време.

 

За какво се борят двата отбора този сезон

 

Предстоящият двубой ще е от ключово значение за постигането на целите, които двата отбора са си поставили към момента. Манчестър Сити продължава битката за титлата с Арсенал. “Гражданите” все още имат надежда за титлата и ще очакват лидера Арсенал да изгуби точки. До момента “топчиите” имат са отворили разлика от 8 точки пред съперника си за титлата. Възпитаниците на Гуардиола са с мач по-малко и ще се надяват за намалят тази разлика само на 5 точки. Нека да не забравяме и предстоящия двубой между Сити и Арсенал, който ще е на “Етихад”. Резултатът от това дерби ще определи до голяма степен и шампиона през този сезон.

Ливърпул не се наслаждава на най-успешната си кампания. Макар и умопомрачителната победа с 7:0 срещу Манчестър Юнайтед да повдигна значително духа в съблекалнята, “мърсисайдци” се представят много под очакванията през този сезон. “Червените” споделят шестото място с Брайтън и Брентфорд, като и двата отбора имат по 42 точки. Неравният брой изиграни мачове между трите отбора също играе своята роля.

С оглед на формата на възпитаниците на Клоп, място в топ 4 би се считало за основната цел през този сезон. Пътят до тези заветни места обаче не е никак лесен – “мърсисайдци” са на 7 точки от четвъртия в подреждането Тотнъм. След дербито със Сити предстои гостуване на Челси, домакинство на Арсенал и гостуване на Лийдс. Програмата е меко казано кошмарна и този цикъл от мачове ще ни даде по-добра представа къде ще завърши Ливърпул през този сезон.

 

В кои зони ще бъде спечелен мачът

 

Може да се каже, че двата отбора са близко по отношение на допуснати голове до момента – 25 за Сити срещу 29 за Ливърпул. Показателите в атакуващ план обаче са твърдо в полза на “гражданите” – 67 отбелязани гола за тях срещу 47 вкарани за Ливърпул от началото на сезона до този момент. Атомното нападение на Сити ще се опита да разкъса и защитата на Ливърпул. Вероятността това да се случи никак не е малка.

Лидерът в отбраната на “мърсисайдци” Върджил ван Дайк бележи спад във формата си и не изглежда като онзи непробиваем защитник, който изведе Ливърпул до спечелване на Шампионска лига и Висша лига. Десният краен бранител Трент Александър Арнолд изпитва трудности в защита и провалите му срещу противниковите крила изпъкват повече от атакуващите му действия. От тези проблеми могат да се възползват нападателите на Манчестър Сити. Феноменът Ерлинг Холанд бележи гол след гол, но засега все още не е успял да порази вратата на Алисон. Дали в събота ще успее да го направи?

Много мачове се решават в средата на игрището. Там предимството се очертава да бъде категорично за домакините. Младият полузащитник на Ливърпул Стефан Байчетич претърпя контузия и ще отсъства до края на сезона. По този начин Ливърпул остава без кой знае какви класни опции в средата на игрището.

Фабиньо не е в оптимална форма за подобен двубой, а Джеймс Милнър вече гледа към прекратяване на кариерата си. Контузен за момента остава Тиаго Алкантара и ще бъде изненадващо, ако той успее да се възстанови навреме. Класата на халфовете на “гражданите” се очаква да се справи със съпротивата и да осигури максимално много шансове на нападателите да решат мача.

 

На какво да залагаме

 

Прогнозите са за един истински спектакъл, който да завърши с победа за Манчестър Сити. Коефициентите подкрепят това твърдение. Домакините са с 1.60 коефициент до момента да вземат трите точки и да продължат да мечтаят за титлата. Ливърпул е с 5.40 коефициент да победи “гражданите” и да отправи сериозна заявка за топ 4. Шансът за равенство е оценен на 4.25 коефициент до момента.

Историята на това съперничество, когато Сити е в ролята на домакин, може да ни каже много. В последните 28 мача между тези два отбора на “Етихад” Манчестър Сити е триумфирал 10 пъти, допуснал е 7 загуби от Ливърпул, а останалите 11 сблъсъка са завършили наравно. Този двубой може да поеме в която и да е от трите възможни посоки. “Етихад” не е от най-любимите стадиони за гостуване на Ливърпул. Последната победа на “мърсисайдци” на терена на Сити дойде през 2018 година. 

Според статистиката, Манчестър Сити и Ливърпул вкарват 24% от своите попадения между 31 – ата и 45 – ата минута на двубоя. Това ни навежда на мисълта за едно резултатно първо полувреме. Можете да заложите на пазара “Първо полувреме Над/Под общо голове”. Да има 3 или повече отбелязани голове през първото полувреме е с коефициент 5.20 в Betano.bg.

Средният брой вкарани голове в мачовете между Манчестър Сити и Ливърпул е 3.8. Можете да заложите за това Сити да победи и да има отбелязани над 3.5 гола в мача. Вероятността за подобен развой е 3.40 коефициент за момента.

Дали Гуардиола и компания ще продължат да дишат във врата на Арсенал или Ливърпул ще направи важна крачка към Шампионска лига през следващия сезон? Не пропускайте мегадербито между Манчестър Сити и Ливърпул. Желаем ви успешна седмица и позитивни емоции в Betano.bg.

 

Автор: Тодор Вълков

 

*Коефициентите и класирането са съобразени с времето, в което е писана статията и подлежат на промени.

ТАГОВЕ
Gloria Tamashova

Gloria Tamashova

Gloria Tamashova

Gloria Tamashova

ОЩЕ ОТ Премиър лийг
Премиър лийг 26 апр. | news

Астън Вила на крачка от Шампионската лига

Betano Новини 26 апр. | news

BETANO ще краси фланелките на големия Астън Вила

Премиър лийг 08 мар.

Часът на истината във Висшата лига – Ливърпул посреща Манчестър Сити

Betano Новини 29 фев.

Ще направи ли услуга Манчестър Юнайтед на преследвачите на Манчестър Сити за титлата

Премиър лийг 01 фев.

Краят на една вълнуваща приказка – кои са най-спряганите заместници на Юрген Клоп начело на Ливърпул

Премиър лийг 31 ян.

Ливърпул и Челси изпращат първия месец от новата година с важен сблъсък помежду си

Премиър лийг 05 ян.

Сър Джим Ратклиф и сделката с Манчестър Юнайтед – големите въпроси пред британския милиардер

Премиър лийг 20 дек.

Най-интересното от Английската Висша Лига през годината

Премиър лийг 19 дек.

Ливърпул и Арсенал излизат в ожесточен сблъсък за първото място във Висшата лига

Анализи и Прогнози 14 дек.

Ливърпул и Манчестър Юнайтед ще приповдигат коледното настроение с класически двубой във Висшата лига

ЗАРЕДИ ОЩЕ