Нигерия и Кот д’Ивоар ще определят големия шампион на Купата на африканските нации

10 фев. | МИН ЗА ЧЕТЕНЕ |
Нигерия и Кот д’Ивоар ще определят големия шампион на Купата на африканските нации

Нигерия срещу Кот д’Ивоар

Купата на африканските нации през сезон 2023-24 ни подари незабравими емоции. Драмата беше неописуема, а тепърва ни предстои да се насладим на големия финал. Победителят в турнира ще се определи след сблъсъка между последните две оцелели нации – Нигерия и Кот д’Ивоар. Нигерийците достигнаха до осмия си финал в историята на Купата на африканските нации след драма с дузпи срещу Южна Африка. По този начин “суперорлите” първи уредиха своето място на финала. Там те ще се изправят срещу Кот д’Ивоар. Възпитаниците на Емерс Фае и домакини на турнира се наложиха срещу ДР Конго на полуфиналите.
Сега Нигерия и Кот д’Ивоар ще се опитат да зарадват своите нации с една финална победа и купа.
Мачът ще се изиграе на 11 февруари от 22:00 българско време.

Пътят на Нигерия до финала

Полетът на нигерийците към трофея започна с групова фаза с отборите на Екваториална Гвинея, Гвинея-Бисау и забележете – другият финалист Кот д’Ивоар. “Суперорлите” завършиха групата на второ място с 7 точки, колкото имаше и Екваториална Гвинея, но с по-лоша голова разлика. Резултатът от тогавашния мач със “слоновете” от груповата фаза завърши 1:0. Двама от най-ключовите играчи за хората на Жозе Песейро – капитанът Уилям Трост-Еконг и Виктор Осимен, изработиха попадението. Нападателят на Наполи бе фаулиран в наказателното поле. Трост-Еконг реализира от бялата точка.
Във фазата на осминафиналите Нигерия премина комфортно с 2:0 през състава на Камерун. Герой в този мач бе футболистът на Аталанта Адемола Луукман, който отбеляза и двата гола.
Лукман отново бе разликата и в мача срещу Ангола, който нигерийците спечелиха с 1:0. Нападателят на “Богинята от Бергамо” вкара единственото попадения в мача, като по този начин класира Нигерия на полуфиналите.
Рулетката на дузпите прати Нигерия на финал. В полуфиналната фаза “суперорлите” завършиха 1:1 в редовното време с отбора на Южна Африка. “Бафана Бафана” загуби битката при изпълненията от бялата точка с 3:5.

През какво премина отборът на Кот д’Ивоар

В груповата фаза на Купата на африканските нации Кот д’Ивоар се падна в една група с Нигерия, Екваториална Гвинея и Гвинея-Бисау. “Слоновете” бяха на косъм да отпаднат рано рано още преди елиминациите. Те завършиха на трето място в своята група и трябваше да се надяват да са един от четирите най-добри отбора на трето място в групата си. Реалната опасност от отпадане на толкова ранен етап предизвика гнева на Футболната федерация на “слоновете”. Потърпевш се оказа селекционерът Жан-Луи Гасе, който беше уволнен. Така поне за момента отборът е воден от Емерс Фае, който е бившия мениджър на втория отбор на френския Клермон Фут.
В осминафиналите Кот д’Ивоар свали тогавашния актуален носител на трофея Сенегал от трона му след победа с дузпи. Двата отбора завършиха 1:1 в редовното време. Отборът от брега на слоновата кост бе безгрешен при ударите от бялата точка и се наложи с 5:4.
“Слоновете” заплетоха невероятна драма срещу Мали в четвъртфиналите. В крайна сметка възпитаниците на Емерс Фае победиха с 2:1 след продължения. Мали поведе в 71 минута преди Кот д’Ивоар да изравни в края на редовното време. Гол на Умар Диаките в последната минута на второто продължение предизвика екстаз в лагера на “слоновете” и ги прати на полуфинал.
Големият герой за Кот д’Ивоар на полуфиналната фаза бе Себастиан Алер. Неговото красиво попадение бе решаващо при победата на неговия отбор срещу този на ДР Конго с 1:0.

На какво да залагаме – атрактивни пазари и оферти на Betano

Отборът на Нигерия е фаворит за спечелването на трофея. “Суперорлите” са с 2.72* коефициент да спечелят мача и с 1.80* коефициент да вдигнат трофея. Кот д’Ивоар е с 3.10* коефициент да победи своя съперник в редовното време и с 2.02* коефициент да вдигне Купата на африканските нации. Шансът за равенство в редовното време е оценен на 2.77* коефициент.
Нигерия е с 2 победи от 2 мача срещу Кот д’Ивоар в Купата на африканските нации. Двата отбора бяха замесени в по една драма с изпълнение на дузпи. Когато говорим за финал, по-предпазливата игра понякога взима връх в организацията за план на игра. Възможността за равен резултат след 120 минути не е никак малка. Можете да заложите на пазара “Метод на спечелване”. С него можете да прогнозирате в кой етап от двубоя ще бъде спечелен трофея. Нигерия или Кот д’Ивоар да спечели мача след изпълнение на дузпи е оценено на 8.25* коефициент към този момент в Betano.bg.
Отборът на Нигерия е допуснал само две попадения от началото на турнира. Не можем да похвалим по същия начин защитата на Кот д’Ивоар. Вратата на “слоновете” е била поразявана цели 7 пъти. Въпреки това очакваме и двата отбора да покажат най-доброто от себе си в атакуващ план, като се има предвид класата на футболисти като Алер, Осимен и Трост-Еконг. Пазарът “Двата отбора да отбележат или над 2.5” към този момент предлага добър коефициент от 1.95*. С този пазар залогът ви ще е печеливш при два различни развоя на мача – или двата отбора да отбележат, или да има минимум 3 отбелязани попадения в срещата. Желаем ви успех!

Автор: Тодор Вълков

*Коефициентите са съобразени с времето, в което е писана статията и подлежат на промени.

ТАГОВЕ
Yasena Vracheva

Yasena Vracheva

Yasena Vracheva

Yasena Vracheva