Ще успее ли Фрайбург да вдигне купата на Германия в дебютното си участие на финал? – Фрайбург – РБ Лайпциг

20 май | МИН ЗА ЧЕТЕНЕ |
Ще успее ли Фрайбург да вдигне купата на Германия в дебютното си участие на финал? – Фрайбург – РБ Лайпциг

Купа на Германия – финал

На 21 май ще се изиграе финала за купата на Германия – второто по значимост футболно състезание на Германия след Бундеслигата. Отборите, които ще спорят за отличието този сезон са Фрайбург и РБ Лайпциг.

Тимът на Фрайбург се класира за първи път в историята си за финал за купата на Германия. Ще им се усмихне ли късметът на начинаещия?

От друга страна, отборът на РБ Лайпциг се класира за втори път за последната битка за трофея. “Червените бикове” играха своя първи финал преди два сезона, когато отстъпиха на Байерн Мюнхен с 3:0. Ще донесат ли радост на феновете футболистите на Доменико Тедеско или ще си припомнят огорчението от нов изгубен финал за купата на Германия?

По традиция, Олимпийският стадион в Берлин ще е домакин на финала за купата на Германия. Срещата е на 21 май от 21:00 часа българско време. Кой ще вдигне трофея за първи път в историята си, ще разберем веднага след последния съдийски сигнал.

Повече информация за това събитие може да намерите на нашия сайт Betano.bg.

Пътят на Фрайбург до финала

Фрайбург изпраща един от най-силните си сезони. А какъв по-добър завършек от битка за купата на Германия? Да, тимът на Кристиан Щрайх може и да не е фаворит на финала, но неговите момчета показаха, че могат да се борят и с най-големите през този сезон.

“Отборът на Шварцвалд” започна участието си в турнира с гостуване в първия кръг. Съперник там бе третодивизионният Вюрцбургер Кикерс, когото надви с минималното 1:0.

Фрайбург срещна по-големи трудности във втория кръг въпреки, че отново срещна тим от по-ниска дивизия. Това бе Оснабрюк, който се подвизава в третото ниво на германския футбол. Редовното време завърши при резултат 1:1 и се наложи да се играе продължения. Двата отбора си вкараха по още един гол и така се стигна до изпълнение на дузпи. Руската рулетка завърши с успех за Фрайбург (5:4), който продължи напред в надпреварата.

В третия кръг, който се води и 1/8 финали, Фрайбург отново гостуваше. Този път бе отбор от Бундеслигата – Хофенхайм. Победата за Фрайбург бе постигната по безапелационен начин с 4:1.

Съдбата бе предопределила мачове далеч от дома за Фрайбург, който отново се наложи да пътува за двубой от четвъртфиналите за купата на Германия. Жребият определени среща с Бохум, отбор подвизаващ се в елита. Сблъсъкът трябваше да се реши в продълженията, тъй като редовните 90 минути приключиха при 1:1. Този път не се стигна до дузпи, за нещастие на неутралните зрители. Роналд Шалай успя да подпечата победата в 120-та минута и така класира тима си на полуфинал.

На този етап, никой не би се изненадал, ако споменем факта, че Фрайбург отново се наложи да пътува за гостуването си на Хамбургер ШФ, който бе и последен съперник преди големия финал. Фрайбург се разправи безпроблемно с тях, като още на почивката имаше преднина от три гола. Крайният резултат завърши при 3:1.

За голямо съжаление на феновете на Фрайбург, те не успяха да видят своя отбор в действие на “Шварцвалд Щадион”, но по – важното за тях е да вдигнат купата. Дали това ще се случи, ще разберем съвсем скоро.
Коефициентът, който предлагаме от Betano за победа на Фрайбург е 4.05*.

Пътят на РБ Лайпциг до финала

РБ Лайпциг не успя да зарадва феновете си през 2019/20, когато отстъпиха на финала от Байерн Мюнхен с 3:0. Този път, тимът е сочен за фаворит и е единствения шанс за отличие през сезона. “Червените бикове” ще направят всичко възможно да спечелят трофея. Нека обаче разгледаме първо пътят, по който минаха, за да стигнат до финала.

Първият кръг започна с гостуване на втородивизионния Зандхаузен, който бе преодолян с категоричното 4:0.
Във вторият кръг, футболистите на Доменико Тедеско отново гостуваха на отбор от по – долно ниво на германския футбол. Това бе тимът на Бабелсберг. На пръв поглед лесна победа за Лайпциг, но в действителност не бе така. Отборът се потруди доста, за да измъкне минимална победа с 1:0.

На 1/8 финалите, Лайпциг домакинства за първи път през настоящото издание на купата на Германия на Ханза (Рощок). Втородивизионният тим бе преодолян с рутинното 2:0.

Така на четвъртфинал, РБ Лайпциг се падна да гостува на Хановер 96. Добре познат отбор, който наскоро се състезаваше в Бундеслигата. За съжаление, “96”
загуби от славата си в последните години и все още изпитва трудности във втора Бундеслига. “Червените бикове” не се затрудниха, побеждавайки именития си съперник с 4:0.

На полуфинал и последна крачка преди финала, РБ Лайпциг се сблъска с Унион (Берлин). Отбор, който симпатизира със сърцатата си игра през настоящия сезон. За тяхно съжаление, тази игра не бе достатъчна, след като отстъпиха с 2:1 от “червените бикове”.

Ще успее ли тимът на РБ Лайпциг да се поздрави с купата на Германия от втория опит, или отново ще се сблъска с огорчението от второто място? Отговор на този въпрос ще научим на 21 май, когато е и големия финал.

Коефициентът, който предлагаме от Betano за победа на Лайпциг е 1.87.

Прогноза и потенциални залози

Победителят на финал, за която и да е купа на страна е трудно да бъде прогнозиран. Все пак става въпрос за отбори, които са стигнали до края и са заслужили да спорят за отличието.

В повечето случаи, подобни сблъсъци са петдесет на петдесет. Затова е хубаво да се пробва, който и да е от двата варианта. Двата коефициента за победител в срещата са потенциални, като този за Фрайбург е повече от добър. Да, те може и да са аутсайдери в случая, но със сигурност ще оставят сърцата си на терена.

Разбира се, често ставаме свидетели на минимални победи във финални битки, или победи постигнати с допълнително време или дузпи. Коефициентът за Под 2.5 гола в срещата е 1.90. Коефициентът за мачът да бъде решен в продължениятата, без значение в чия полза, е 6.20. Коефициент, който си струва да се пробва, тъй като възможността не е никак малка.

Betano се е погрижил да ви предостави широк набор от пазари не само на това, но на всички спортни събития.
Ние ви пожелаваме късмет с играта при нас и не пропускайте финала, който се очертава да бъде доста интересен.

Автор: Николай Василев

*Коефициентите са съобразени с времето, в което е писана статията и подлежат на промени.

 

ТАГОВЕ
Linda Hristova

Linda Hristova

Linda Hristova

Linda Hristova