Жребият за груповата фаза на Лига Европа за сезон 2023/24 – кои са интригуващите сблъсъци и големите фаворити за трофея

03 сеп. | МИН ЗА ЧЕТЕНЕ |
Жребият за груповата фаза на Лига Европа за сезон 2023/24 – кои са интригуващите сблъсъци и големите фаворити за трофея

Началото на груповата фаза

 

Всички плейофи за влизане в груповата фаза на Лига Европа за този сезон приключиха. Участниците бяха официално потвърдени и сега 32 отбора ще спорят за трофея от втория по сила европейски клубен турнир. 

През този сезон в Лига Европа има някои много силни отбори, като най-изявеният от всички е Ливърпул. Английският гранд ще се опита да покори този турнир и да донесе трофей във витрината на отбора. 

Не само Ливърпул обаче има амбиции за трофея. Уест Хям спечели Лигата на конференциите през изминалия сезон и е готов да достигне следващото ниво в Европа. Опитни бойци в клубните турнири като Виляреал и Рома също имат какво да кажат по въпроса. Вълнуващият стил на Байерн Леверкузен със сигурност ще направи първенството още по-интересно за гледане. 

Конкуренцията ще е повече от жестока. Време е да проследим най-любопитното от жребия за груповата фаза на турнира. Ще разгледаме и как се движат коефициентите за победител в Лига Европа за този сезон.

 

Братята Мак Алистър един срещу друг

 

Отборът на Ливърпул не оправда очакванията миналия сезон в Английската Висша Лига. “Мърсисайдци” завършиха на петата позиция в класирането, която им донесе участие във втория по сила европейски клубен турнир. 

Жребият отреди на английския гранд група Е. Компания на Ливърпул в тази група ще правят ЛАСК, носителят на Купата на Франция-Тулуза, и Роял Юнион Сент-Жилоас. Тази група не би трябвало да представлява проблем с оглед на огромната разлика в класите между Ливърпул и останалите три отбора. Юрген Клоп ще се надява този път да стигне до самия край, след като в първия си сезон начело на Ливърпул той изведе отбора до финал на Лига Европа. Там обаче немският специалист трябваше да преглътне разочарованието след загуба от гладиаторът на Лига Европа Севиля.

Предстоящите двубои срещу Роял Юнион Сент-Жилоас ще бъдат особено специални за полузащитника на “мърсисайдци” Алексис Мак Алистър. В състава на Роял Юнион играе братът на аржентинеца – Кевин Мак Алистър. Моментът бе запечатан на видеоклип след един от мачовете на Роял Юнион. Отборът откри срещу кои отбори ще играе в груповата фаза в движение, докато се прибираше обратно от един от мачовете си. Кевин не скри вълнението си и каза пред камерата “Ще се видим скоро”. 

Двамата братя за първи път ще опитат от вкуса на европейския футбол. Дали Кевин и Алексис ще продължат напред в турнира?

 

Чайкитеполитат с големите птици

 

Група B се очертава да ни предложи невероятни и непредвидими двубои. В тази група са замесени отбори с богат опит в европейските клубни турнири. Става въпрос за Аякс и Марсилия. Другите два отбора, които ще се борят за първите две места в група В са Брайтън и АЕК Атина. 

Сблъсъците между Аякс и Марсилия в Европа са оставили ярка следа във футболната история. Отборът от Амстердам триумфира срещу Марсилия във втория кръг от КЕШ през 1971/72 по пътя към спечелването на европейската титла. Французите успяват да си го върнат на Аякс през 2008/009 в осминафиналите на Купата на УЕФА. Тогава гол с глава на Тайрън Меарс в продълженията прекършва надеждите на Аякс за място на четвъртфиналите. 

В компанията на тези изключително опитни съперници на европейската сцена ще излезе Брайтън. “Чайките” спечелиха сърцата на милиони фенове по света с атрактивен и безстрашен стил на игра, който доста затрудни и най-добрите отбори във Английската Висша Лига. Сега хората на де Роберто де Зерби са готови да покажат какво умеят и на европейската сцена. 

Със сигурност нито един от тези три отбора няма да се уплаши от скромната селекция на АЕК Атина. Дали ще има изненади в тази група?

 

Атрактивните предложения на Betano

 

Още сега можете да разгледате нашия дългосрочен пазар за Победител в турнира Лига Европа за сезон 2023/24. Няма нужда от кой знае колко обяснения за това защо Ливърпул е фаворит за титлата към момента. “Мърсисайдци” са с 4.50 коефициент да спечелят титлата на втория по сила европейски клубен турнир и да си запазят място в Шампионска лига без да е необходимо да завършват в топ 4 във Висшата лига на Англия. Клубът от Мърсисайд притежава нужния опит и класа, за да се справи с конкуренцията в Европа. 

Учудващо или не, Брайтън е вторият фаворит съгласно предоставените коефициенти, да спечели Лига Европа. “Чайките” заедно с Виляреал и Рома са с по 15.00 коефициент да стигнат до самия край. Брайтън доказа, че може, както и да продава големи таланти за огромна сума, така и да ги заменя със също толкова качествени. Хората на де Зерби могат да поднесат голяма изненада и да стигнат далеч, а защо и да не спечелят титлата? 

Рома и Виляреал обаче няма да позволят толкова лесно дебютант в Европа да се поздрави с трофея. Виляреал за последно триумфира в Лига Европа през сезон 2020/21, когато надви Манчестър Юнайтед след изпълнение на дузпи. Рома на Жозе Моуриньо достигна финал през изминалия сезон на Лига Европа. “Специалният” все още е гладен за трофеи и ще мотивира своите възпитаници. 

Пазарът “Да спечели групата” за група B предлага доста интересни коефициенти. Брайтън е фаворит за това да спечели групата си с 2.05 коефициент. Това би било чудесно за играчите на де Зерби, като се има предвид богатият опит в евротурнирите на отбори като Аякс и Марсилия. Отборът от Амстердам е с коефициент 4.75 да прескочи груповата фаза като първенец на своята група. 

Кой ще триумфира в сезон 2023/24 на Лига Европа? Макар и втори по сила европейски клубен турнир, Лига Европа отново ще ни предложи богат спектър от емоции и футболна наслада в четвъртък вечер. Желаем ви успех и нека вашият отбор да ви донесе победата в Betano.bg. 

 

Автор: Тодор Вълков

 

*Коефициентите са съобразени с времето, в което е писана статията и подлежат на промени.

ТАГОВЕ
Gloria Tamashova

Gloria Tamashova

Gloria Tamashova

Gloria Tamashova

ОЩЕ ОТ Лига Европа
Лига Европа 22 авг.

Лудогорец се изправя срещу европейски колос за място в Лига Европа

Лига Европа 08 май

Ще се доближи ли Ювентус още по-близо до слава в Лига Европа – Ювентус срещу Севиля

Лига Европа 17 апр.

Ювентус извоюва минимална преднина срещу Спортинг и мечтае за трофей и Шампионска лига

Лига Европа 19 мар.

Жребият за четвъртфиналите на Лига Европа – интересните сблъсъци и кои са фаворитите за спечелване на трофея

Лига Европа 13 фев.

Барселона срещу Манчестър Юнайтед – гвоздеят от шестнайсетинафиналите на Лига Европа

Лига Европа 16 май

Франкфурт срещу Рейнджърс в спор за титлата на Лига Европа

Анализи и Прогнози 02 май

Франкфурт или Уест Хям – решаващата среща от полуфиналната фаза на турнира Лига Европа

Анализи и Прогнози 05 апр.

Айнтрахт (Франкфурт) се изправя срещу Барселона за първи в историята си в мач от Лига Европа

Анализи и Прогнози 08 мар.

Осминафинали на Лига Европа – интересни мачове, очаквания и коефициенти

ЗАРЕДИ ОЩЕ