Време ли е Лука Дончич да се отпуши срещу Клипърс?

01 май | news | МИН ЗА ЧЕТЕНЕ |
Време ли е Лука Дончич да се отпуши срещу Клипърс?

Словенската суперзвезда на Далас Маверикс – Лука Дончич, определено не прави най-добрата си плейофна серия в своята кариера. Въпреки че бележи средно по 29.0 точки в четирите мача срещу Лос Анджелис Клипърс, общият резултат е равен при 2-2, а тази нощ един от двата отбора ще се доближи на само успех от продължаване напред. Мач №5 от битката започва от 5:00 часа българско време в Ел Ей.

Дончич може и да е водещият реализатор на Далас от началото на плейофите, но успеваемостта му от игра е доста ниска за състезател от неговото ниво. Лука записва средно по 29.0 точки, 9.8 борби и 8.5 асистенции, но го прави при едва 39% стрелба от игра, както и 27% от тройката.

Дончич не успя да намери себе си в ключовия мач №4, който Далас загуби със 111:116, след като навакса изоставане от 31 точки в хода на мача. Плеймейкърът завърши срещата с трипъл-дабъл от 29 точки, 10 борби и 10 асистенции, но при стрелбата бе 10/24 от игра, включително 1/9 от далечно разстояние. Практически хората, които помогнаха на Далас да се върне в мача бяха Кайри Ървинг, Пи Джей Уошингтън, Дерик Лайвли и Дерик Джоунс-младши, като първият приключи с феноменалните 40 точки. Освен това Дончич натрупа и 5 нарушения в края, като това позволи на Джеймс Хардън да атакува през него и собственоръчно да осигури успеха на Клипърс.

Точковата граница на Дончич в Betano за мач №5 е заложена на 33.5 – нещо, което Лука не е достигал от началото на серията. Той вкара 33 точки в първия мач, след това наниза 32 във втория двубой, 22 в третия и 29 в четвъртия. Той обаче е много далеч от представянето си в серията срещу Клипърс през сезон 2020/21, когато вкарваше по 35.7 точки в цялата серия, загубена в седем мача.

ТАГОВЕ