Суперкупата на Испания 2021- 2022

22 ян. | МИН ЗА ЧЕТЕНЕ |
Суперкупата на Испания 2021- 2022

Суперкупа на Испания 2021/2022

Суперкупата на Испания за сезон 2021/2022 бе 38-то издание на този турнир. Това е ежегодно състезание, в което вземат участие 4 отбора. Тези 4 отбора се определят според резултатите ,постигнати през миналия сезон. 

След като, миналогодишният турнир се проведе в Испания заради рестрикциите от Covid-19, тази година той се завърна в Саудитска Арабия. Обикновено, Суперкупата на Испания се играе в азиатската страна заради сделка на Испанската кралска футболна федерация. 

Участници в Суперкупата 2022

В турнира участваха победителите и подгласниците в испанската Примера Дивисион, както и Купата на краля. Това са Атлетико Мадрид, който спечели първенството през изминалата кампания, Реал Мадрид, който остана втори и финалистите за Купата на краля – Барселона (победител) и Атлетик Билбао. Жребият отреди един срещу друг да излязат Атлетико Мадрид – Атлетик Билбао и Барселона – Реал Мадрид. Това бе добре дошло за всички футболни запалянковци, които щяха да се насладят на поредното Ел Класико. 

Атлетико Мадрид – Атлетик Билбао

Атлетик Билбао попари фаворитите в тази среща след обрат за 4 минути. Атлетико Мадрид откри резултата в 62-та минута след автогол на вратаря Симон Унай. Това, обаче, не сломи “лъвовете” от Билбао. В 77-та минута Йерай Алварес успя да изравни резултата. Малко след това, в 81-та минута, Нико Уилямс прати всички в екстаз с попадение. Така, Атлетик Билбао се класира на финал.

Барселона – Реал Мадрид

Pървото Ел Класико за календарната година опроверга всички очаквания за зрелищен мач. Намиращият се в отлична форма от началото на сезона, Винисиус Джуниър отбеляза първото попадение в срещата в 25-та минута. Малко преди почивката, Франки Де Йонг успя да изравни за своя тим и така двата отбора се оттеглиха на почивката при резултат 1:1. Двете страни продължиха да се нападат и през второто полувреме. Карим Бензема успя да върне преднината на “белите” в 72-та минута, които гледаха към нов финал. Младата надежда на Барселона, Ансу Фати, беше на друго мнение. Той върна равенството за втори път в срещата с попадение в 83-та минута. До края на мача не станахме свидетели на нови голове и така, двубоят влезе в продължения. Двата отбора намалиха оборотите, което изигра лоша шега на един от тях. Федерико Валверде ужили каталунците в 98-та минута, което се оказа и последно попадение в срещата. Реал Мадрид се класира на финал след победа с 3:2 над големия съперник.

Атлетик Билбао – Реал Мадрид – финал

Cрещата се изигра на Международният стадион “Кинг Фахд” в Рияд. Реал Мадрид вдигна трофея пред 30 000 зрители за 12-и път в своята история. Това се случи, след като “белият балет” победи с 2:0 Атлетик Билбао и така се доближи до рекорда на Барселона от 13 спечелени купи на страната.  

Лука Модрич откри за Реал след страхотен удар в края на първото полувреме. По – късно, Карим Бензема се разписа от дузпа и така узакони успеха и трофея за своя отбор. В 88-та минута, Раул Гарсия пропусна дузпа за “баските”, след като Тибо Куртоа парира удара му с крак. 

Така, Карло Анчелоти и неговите момчета се поздравиха с първи трофея през сезона. Те имат много голям шанс за требъл, като към момента са лидери в първенството и все още се борят за Шампионска Лига и Купата на краля. 

Автор: Николай Василев

* Всички събития и пазари и коефициенти са валидни към момента на писане на статията и подлежат на актуализация

ТАГОВЕ
Linda Hristova

Linda Hristova

Linda Hristova

Linda Hristova