Зимните олимпийски игри в Пекин – новите дисциплини, българските представители и наличните пазари

07 фев. | МИН ЗА ЧЕТЕНЕ |
Зимните олимпийски игри в Пекин – новите дисциплини, българските представители и наличните пазари

Завръщането на Зимните олимпийски игри

Еуфорията около предстоящите зимни олимпийски игри завладя милиони хора по целия свят. Всички те тръпнат в очакване на старта на тазгодишните зимни олимпийски игри. Домакинът този път е Пекин. Стартът на голямото събитие е 4 февруари и игрите в китайската столица ще продължат до 20 февруари. Пекин се превръща и в първия град, който приема Зимни и Летни олимпийски игри, след като бе домакин на Лятната олимпиада през 2008 година. Общо 2871 спортисти ще се включат в Олимпиадата, като Хаити и Саудитска Арабия ще направят своя дебют на Зимни игри. Състезателите ще се борят за спечелването на 109 комплекта медали в 15 различни спорта. Време е заедно да се потопим в магията на зимната Олимпиада.

Новите дисциплини в Зимните Олимпийски игри

Още през 2018 година Изпълнителният съвет на Международния олимпийски комитет одобри добавянето на няколко нови дисциплини за предстоящата олимпиада. Женски единични състезания по бобслей, свободен стил биг еър и шорттрек смесена щафета ще дебютират на Зимните игри в Пекин. Заедно с тях ще наблюдаваме за първи път и смесени отбори при ски скоковете, ски акробатиката и сноуборда.

По-голямо поле за изява за спортистките

Директорът на МОК Кит Макконъл коментира новите дисциплини по следния начин:
“Добавянето на тези спортове за игрите в Пекин през 2022 г. отразява постоянния ни ангажимент да направим програмата на олимпийските игри по-млада и балансирана в полово отношение.”
Думите на Макконъл се подкрепят от статистиката. На Зимните олимпийски игри в Пекин ще участват повече жени атлети в сравнение с други зимни олимпиади. Квотата за тях е увеличена от 41% на 45.44%. По този начин процентното съотношение в половото разделение на атлетите за Зимната олимпиада е 55:45 в полза на мъжете. Тези Зимни игри имат и повече женски дисциплини (46) в сравнение с предишните Игри. Единственото спортно състезание без участието на жени е северната комбинация. Тя представлява комплексна дисциплина, която включва ски-бягане и ски-скок. МОК и Световната ски-федерация (ФИС) смятат да дадат шанс за изява на жените и в това състезание през 2026 г.

Българското участие в Пекин

Общо 15 българи ще участват в Зимните олимпийски игри в Пекин тази година. България остана със състезател по-малко, след като ски-бегачът Симеон Деянов прекара тежка форма на Covid-19. Възстановяването му върви бавно и той няма да може да покрие високите здравни изисквания на МОК, както и на организаторите на Игрите.

Радослав Янков ще представлява България в състезанието по сноуборд. На него се падна и честта да носи знамето на България по време на откриването на Олимпиадата заедно с биатлонистката Милена Тодорова. Отскоро МОК въведете практиката мъж и жена да носят националните флагове на отделните държави по време на церемонията.
Владимир Зографски ще се изявява в ски-скок. Той ще открие българското участие на 5 февруари с тренировъчни опити на нормалната шанца по ски скокове.

В алпийските дисциплини ще вземат участие Алберт Попов, Ева Вукадинова и Камен Златков.
Комбинацията между ски-бягане и стрелба е сред най-вълнуващите състезания на зимните олимпиади. Това е и най-голямата надежда за добро представяне на България в лицето на световния шампион по биатлон Владимир Илиев и младата надежда Милена Тодорова. Именно на биатлона България държи единственото си олимпийско злато до момента – на Екатерина Дафовска от паметните игри в Нагано през 1998 г. В смесената щафета в Пекин отборът на България ще бъде представен от Владимир Илиев, Димитър Герджиков, Милена Тодорова и Даниела Кадева.

Александра Фейгин ще радва българските почитатели в дисциплината фигурно пързаляне. Тя се превърна в първата българска състезателка, която печели квота за зимните олимпийски игри от 24 години насам.
При шейните Павел Ангелов ще се опита да направи България горда.

Налични пазари за Зимните олимпийски игри

Зимните олимпийски игри наближават и е време да обърнем внимание и на пазарите, които предлагаме в Betano.bg. Освен класическите “Да спечели медал” и “Златен медал”, можете да се възползвате и от атрактивния ни пазар “Един срещу друг.” При него са селектирани двама от фаворитите за конкретната дисциплина в директен сблъсък. Направете своя избор и стискайте палци на вашия фаворит да триумфира.

В раздел “Зимни олимпийски игри” насочваме вниманието ви и към нашите завишени коефициенти. Към този момент предлагаме за дисциплината Биатлон 20 км индивидуално дългосрочния ни пазар “Да спечели медал.” Там норвежките биатлонисти Йоханес Тингес Бьо и Тарджей Бое са с коефициент 8.25 към този момент да спечелят медал. Първият е олимпийски шампион в индивидуална надпревара и двукратен вицеолимпийски шампион на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през 2018 г. Вторият има два златни медала и един сребърен от Олимпийски игри. Двамата със сигурност ще вярват в шансовете си за успех и тази година.

Предстои да се насладим на магията на Олимпийските игри в Пекин. Ще следим дисциплините и ще стискаме палци на българските състезатели. На вас пожелаваме успешна седмица и много положителни емоции в сайта на Betano.

Автор: Тодор Вълков

*Представените коефициенти и събития са съобразени с времето, в което е написана статията.

ТАГОВЕ
Linda Hristova

Linda Hristova

Linda Hristova

Linda Hristova

ОЩЕ ОТ Още спорт
Баскетбол 12 фев.

Янис и Леброн отново извеждат Изтока и Запада в поредния “Мач на звездите” в НБА

Баскетбол 29 ян.

Янис и Милуоки Бъкс гостуват на шампионите от Денвър Нъгетс в сблъсък на Източната и Западната конференция

Анализи и Прогнози 16 ян.

Откритото първенство на Австралия за 2024 – кой ще покори първия турнир от Големия шлем за календарната година

Анализи и Прогнози 11 ян.

Янис и “елените” посрещат “келтите” в битка за върха на Източната конференция в НБА

Баскетбол 07 ян.

Битката за Лос Анджелис или градското дерби между Лейкърс и Клипърс

Анализи и Прогнози 20 дек.

Обзор и всичко най-интересно от изминалата календарна година в НБА

Betano Новини 14 дек.

Глобалният посланик на Betano – Янис Адетокумбо, постави абсолютен рекорд в НБА

Баскетбол 01 дек.

Александър Везенков и неговите “крале” продължават на четвъртфиналите на новия турнир в НБА

Баскетбол 16 ное.

Черноморец (Бургас) посреща Балкан (Ботевград) в повторение на финала от миналия сезон

Баскетбол 25 окт.

Александър Везенков и Сакраменто Кингс започват своето приключение в редовния сезон на НБА срещу Юта Джаз

ЗАРЕДИ ОЩЕ