Световно първенство по волейбол 2023 – очаквания, прогнози и фаворити

Световно първенство по волейбол 2023

Световното първенство по волейбол се завръща на 26 август с нова порция спиращи дъха изпълнения.

Първоначалният план на федерацията по волейбол бе турнирът да се проведе в Русия през 2022 година. Домакинските права на Русия бяха отнети поради инвазията на страната в Украйна. Освен това, руският национален отбор бе изхвърлен от надпреварата, а на негово място бе поканен този на Украйна.

Юбилейното 20-о издание на Световното първенство по волейбол ще се проведе в Полша и Словения. Двете страни бяха определени като домакини, вместо Русия.

Българският национален отбор също ще вземе участие в това състезание. България е един от традиционните участници на Световни първенства по волейбол, като до този момент нашата страна е изпуснала един единствен шампионат през далечната 1960 година.

Как ще се представят момчетата на Николай Желязков и кой ще грабне отличието тази година? С голямо нетърпение ще проследим двубоите от надпреварата в периода 26 август – 11 септември.

Всички срещи от Световното първенство по волейбол може да намерите на нашия сайт Betano.bg.

Участници и фаворити в турнира

Отборите, които ще вземат участие на Световното първенство са 24 на брой включително двете страни домакини. Разделени са в шест групи по четири отбора.

В група “А” се намират тимовете на Сърбия, Тунис, Украйна и Пуерто Рико. Сърбите са сочени като абсолютни фаворити в тази група, докато второто място ще е борба между останалите три страни.
В група “B” са събрани волейболистите на Бразилия, Япония, Куба и Катар. Групата е доста равностойна, но бразилци и японци би трябвало да продължат напред.

“C” е групата, в която се намират нашите момчета. Българският национален отбор попадна в една група с настоящия световен шампион Полша, финалиста от последното издание на Лига на нациите САЩ и Мексико. Задачата на българските волейболисти ще е много трудна. Всяка победа е от жизнено важно значение, тъй като четирите най – добри отбори, завършили на 3-о място в групата, продължават напред. Логично би било Полша и САЩ да грабнат първите две места, а България да се бори за третата позиция.

В група “D” се намира и един от най – сериозните претенденти за отличието тази година – Франция. Настоящият олимпийски шампион и първенец в Лига нациите ще прави компания на Германия, Словения и Камерун. Разбира се, първото място за “петлите” не би следвало да бъде проблем. Словения и Германия ще спорят за второто място, като двете страни имат равни шансове да го извоюват.

В предпоследната група “E” се намират европейския шампион Италия, Турция, Китай и Канада. Младият състав на италианците се гласи за първото място, докато Канада се е насочила към втората позиция.

Последната група “F” е събрала страните на Нидерландия, Аржентина, Иран и Египет. Това е може би най – равностойната група и цели три отбора са способни да се преборят за първото място. Отборът на Египет е сочен за аутсайдер.

България на Световните първенства по волейбол

България е един от традиционните участници на Световни първенства, изпускайки един единствен мондиал.

Най – големият български успех на Световно първенство е второто място през 1970 година. Също така имаме и четири трети места през 1949, 1952, 1986 и за последно през 2006 година в Япония.

В последните Световни първенства се забелязва регрес в българското представяне, като най – разочароващо бе това през 2010 година в Италия. През 2014 година, България завършва на 13-о място в крайното класиране. На последния мондиал през 2018 година, когато бяхме съ-домакини заедно с Италия, националният ни отбор зае 9-о място.
България започва участието си срещу тима на Полша в откриващия ден на турнира.
Ще успее ли подмладеният състав на България да се представи достойно на Световното първенство? Ще следим със затаен дъх.

Прогноза и потенциални залози

В редовете по – горе може да видите фаворитите в групите, но нека отбележим кой е с най – големи шансове да спечели турнира.

Нашите букмейкъри са определили именно домакина Полша и Франция като двата най – сериозни претенденти за титлата. Коефициентът, който е изчислен за техен успех е 4.00*. Италия и Бразилия се намират веднага след тях в класацията на фаворитите. Техният коефициент за триумф в надпреварата е 7.00*.

Опцията заложи “На Живо” е много подходяща във волейбола. Пазари като “брой точки” и “брой геймове” биха могли да доведат до евентуални печалби.
Betano се е уверил да ви предостави широк набор от пазари във волейболната ни секция.

Пожелаваме ви късмет и игра изпълнена с много позитивизъм! Пожелаваме късмет и на българския национален отбор за едно достойно представяне на Световното първенство!

Автор: Николай Василев

*Коефициентите са съобразени с времето, в което е писана статията и подлежат на промени.

Следвайте ни и споделете: