Волейбол - Супер Лига - 11-ти кръг - ВК ЦСКА - ВК Добруджа - 17.12.202

Шампионска Лигa по Волейбол за мъже – най-интересните мачове, класиране и статистика на Betano

Волейболна Шампионска Лигa тази година

Шампионската лига по волейбол се завърна. Най-представителният формат за мъжки волейболни клубове противопоставя отбори от цяла Европа. Настоящият шампион е Кенджежин-Кожле. Полският европейски властелин ще се впусне в защита на титлата си в компанията на още 19 отбора. Предстои ни да проследим най-интересното до този момент, в това число и участието на българския волейболен шампион “Хебър”.

“Хебър” влетя в групите на Шампионска лига

България отново има представител в групите на Шампионска лига по волейбол за мъже. Българският волейболен шампион “Хебър” надигра гръцкия “Олимпиакос” като гост с 3:1 гейма. Тимът от Пазарджик се нуждаеше от само два гейма, за да си осигури крайната победа. Домакините от южната ни съседка започнаха уверено и взеха първата част. След това обаче “тигрите” се активизираха и взеха своето.

Така “Хебър” се превърна в четвъртия български волейболен отбор, който се класира за групите на Шампионска лига при мъжете. С това постижение може да се похвалят още “Левски Сиконко”, ЦСКА и “Марек Юнион-Ивкони”. От изброените три само “армейците” са достигали до плейофите. 

В груповата фаза “Хебър” се падна в компанията на полския “Ястребски”, белгийския “Кнак” Рьозеларе и германския “Фридрихсхафен”. 

Перфектен старт за Мартин Атанасов и Зираатбанк

Присъствието на “Хебър” в групите на Шампионска лига по волейбол за мъже не беше единственият повод за българска гордост. Волейболният национал Мартин Атанасов допринесе за победата на турския Зираатбанк (Анкара) срещу белгийския Грийнярд (Маасейк) с 3:0 (26:24, 25:15, 25:17) в първи мач от група В на турнира. Българинът изигра цял мач и стана втори по резултатност с 10 точки, 3 блока и 64% ефективност в атака. Пред него завърши само нидерландският му съотборник Вутер Тер Маат, който се отчете с 20 точки, 3 блока, 1 ас и 70% ефективност в атака.

След доминантната победа хората на Роберто Сантили предстоеше да премерят сили с Пройект (Варшава).

Железничаритена Пламен Константинов затрудниха шампионите

Българското влияние в настоящия сезон на Шампионска лига по волейбол за мъже продължи и във втория мач от група С. Този път обаче треньорът Пламен Константинов и Локомотив (Новосибирск) бяха от губещата страна. Руският клуб претърпя поражение като домакин от победителя в Шампионска лига през 2021 ЗАКСА (Кенджежин-Кожле) с 1:3 (19:25, 25:21, 24:26, 23:25). Шампионите се оказаха прекалено голяма хапка за възможностите на “железничарите”, които записаха втора поредна загуба в груповата фаза. За домакините най-резултатен бе Дражен Лубурич с 16 точки (2 аса). Полският гранд бе представен подобаващо от Лукаш Качмарек, който заби 23 точки. Александър Сливка добави 20 точки (2 аса и 3 блокади).

Във временното класиране Локомотив се намира на последната позиция с 0 точки. ЗАКСА пък е в ролята на лидер с 6 точки. 

Следващият мач на Локомотив е срещу ОК Меркур (Марибор) на 11 януари. За действащите шампиони предстои двубой срещу Кучине Лубе (Чивитанова) ден по-късно.

Исторически волейболен трилър в зала “Васил Левски”

Българският първенец “Хебър” направи феновете си повече от горди. Домакините постигнаха първа победа в груповата фаза на Шампионска лига по волейбол за мъже срещу германския шампион “Фридрихсхафен” с 3:2 (25:13, 18:25, 22:25, 25:11, 15:12).

Атмосферата в обновената зала в Пазарджик беше наелектризираща и с право. За първи път привържениците на “Хебър” щяха да посрещнат любимците си в мач от груповата фаза на Шампионска лига по волейбол за мъже. Трибуните бяха изпълнени до краен предел, което не се беше случвало от началото на пандемията.

Старши-треньорът на домакините Камило Плачи изведе своите възпитаници за първи път в мач от Шампионска лига. Италианският специалист и бивш треньор на България се възстановяваше от Ковид- 19.

След изключително убедителния първи гейм, “Хебър” се оказа догонващ в резултата. Германският вицешампион спечели следващите два гейма и притежаваше психологическото предимство на своя страна.

“Хебър” пък разполагаше с шумните възгласи на повече от 1500 домакински привърженици в зала “Васил Левски”. Ключови отигравания в четвъртия гейм на Якопо Масари и Тодор Алексиев в атака наклониха везните в полза на българския шампион. Резултатът стана 2:2 преди решаващия тайбрек.

При последния гейм играчите на “Хебър” демонстрираха по-голямо спокойствие от съперника си. Това им помогна да спечелят и мача. Якопо Масари и Тодор Алексиев блестяха за “Хебър” респективно с 20 и 15 точки. За гостите черногорецът Воин Чачич се открои с 16 точки.

Класиране спрямо изиграните мачове*

При група А забелязваме “Хебър” на трета позиция с една победа и една загуба. Тепърва предстои да разберем каква ще е съдбата на българския първенец при оставащи 4 мача от груповата фаза. Водач в тази група е полският Ястребски с перфектни показатели- 2 победи и 6:0 сета. Белгийският “Рьозеларе” е на второ място, а “Фридрихсхафен” е последен с 2 загуби.

Отборът на Мартин Атанасов “Зираатбанк” оглавява група B с 2 победи и 6:1 сета. Същият брой победи има и “Динамо” Москва на Цветан Соколов. Руският тим е на второ място поради един загубен сет повече- 6:2. “Проект” Варшава и “Маасейк” заемат трето и четвърто място в подреждането.

“Лубе” Чивитанова и Кенджежин-Кожле са лидери с по две победи в група С. Италианският отбор е на първо място с 6:0 сета при 6:1 за шампионите от Полша. “Локомотив” (Новосибирск) и ОК Марибор заемат съответно трето и четвърто място с мач повече.

Аналогичен сценарий по отношение на точковия актив при първите два отбора забелязваме и в група D. Този път съставите са тези на “Зенит” Ст. Петербург и БР Волейс, които са на първа и втора позиция. Бенфика и Войводина пък си делят последните две места с актив от 2 загуби.

Българското участие си личи и в група Е. Там Матей Казийски и неговият Трентино си делят второто място с Фенербахче. Двата отбора имат по една победа и една загуба. Другият представител на Апенините Перуджа заема лидерското място с 2 победи и 6:0 сета. Последен в тази група е френският Кан.

Статистиката на Betano

Предстои да се изиграят още мачове от груповата фаза и да се определят участниците в следващия етап на турнира. Всички тези двубои представляват и възможност за нашите клиенти да заложат на любимия си отбор. Обмисляте да поставите залог, но не сте сигурни в избора си? Влезте в детайлите с нашата опция за ваше удобство Статистика на мача. В менюто ще намерите резултати от последните срещи между съответните отбори, най-голяма победа и още много показатели според спорта, който сте избрали. Ако желаете да разширите още търсенето си, Статистиката на Betano предлага и Архив с победителите от последните години заедно с всички отбори и фази на избрания от вас турнир. Всичко това се намира на един клик разстояние и е напълно достъпно за вас.

Ще защити ли титлата си Кенджежин-Кожле или ще имаме нов европейски волейболен шампион? Колко надалеч ще стигне “Хебър” в турнира? Предстои да научим отговорите на тези въпроси в следващите мачове на Шампионска лига по волейбол за мъже. На вас желаем много успех с услугите на Betano и не забравяйте да се забавлявате.

Автор: Тодор Вълков

* Класирането е съобразено с времето, в което е писана статията.

 

Следвайте ни и споделете: