Италия срещу Северна Македония в битка за участие на Световното първенство в Катар

22 мар. | МИН ЗА ЧЕТЕНЕ |
Италия срещу Северна Македония в битка за участие на Световното първенство в Катар

Съдбата на двата отбора

Негово величество жребият поднесе изненада на плейофите за участие на Световното първенство в Катар през 2022 година. Някой измежду Италия и Португалия няма да вземе участие на предстоящия турнир, след като двата отбора ще се борят за мястото си в един поток. Италия ще се изправи срещу непредвидимия отбор на Северна Македония, докато Португалия ще срещне отбора на Турция.

Победителите от тези две срещи ще излязат във един финален двубой, който ще определи кой ще участва на Мондиал 2022. Заедно с този поток има още два, които ще излъчат още два национални отбора, които ще вземат участие на предстоящия Мондиал. Някои ще празнуват триумфа в Катар, а други ще се сбогуват с участието си на Световното първенство на финалната права. Полуфиналите ще се изиграят на 24 и 25 март, а финалите ще се състоят на 28 и 29 март.

Италия отново на плейофи за Мондиал

Няма италианец, който да пази добри спомени, когато става въпрос за плейофи за Световно първенство. “Скуадра адзура” дълго време се възстановяваше от шока, който претърпя през 2018 година. Тогава Италия се нуждаеше от победа срещу Швеция, за да си гарантира участие на предстоящия Мондиал в Русия. Коравите шведи обаче имаха други планове. След резултат 0:0 на италианска земя, шведите отстраниха амбициозния си съперник с общ резултат 1:0 от двата мача. Над 70 000 италиански привърженици си тръгнаха разочаровани от “Сан Сиро” онази нощ. За първи път от 60 години насам отборът от Апенините нямаше да участва на подобен футболен формат.

С това за Италия приключи серията от 14 поредни участия на Мондиал. Сега съдбата заплашва “адзурите” събитията отново да се повторят. Неуспех би бил още по-фрапантен за италианците предвид факта, че те спечелиха Европейското първенство миналата година.

Дузпата на Жоржиньо

Може би една дузпа наклони везните към плейофи за хората на Роберто Манчини. По време на основната част от квалификационният цикъл Италия изигра мач с Швейцария. Победа щеше да облекчи напрежението в италианската съблекалня и да осигури билет за Катар. Двубоят обаче завърши 1:1, а Жоржиньо, който е специалист в сферата на дузпите, пропусна решаваща такава в 90 – ата минута. По този начин ценните три точки избягаха на европейските шампиони и ги поставиха в неудобна позиция.

В последния мач от редовния квалификационен цикъл нулево равенство с Северна Ирландия напълно подпечата съдбата на “Скуадра адзура.” Тогава Швейцария разгроми България с 4:0, като по този начин се класира автоматично за Световното първенство в Катар и остави трънливия път през плейофите за италианците.

Историческите постижения за Северна Македония

Ако някой беше прогнозирал преди две години, че Северна Македония ще участва на Европейското първенство по футбол, малцина щяха да му повярват. Чудото обаче се случи, след като нашите съседи победиха Грузия с 1:0 в плейоф. Неостаряващият Горан Пандев хвърли в екстаз северномакедонските привърженици с решаващия и единствен гол в мача. По този начин Северна Македония се заяви за първи път в своята история на европейската сцена. Участието им на европейския футболен форум даде безкрайно много поводи за радост и оптимизъм за развитието на тяхната държава във футболен аспект. Със сигурност обаче никой не е предполагал, че съществува истинска вероятност “червените лъвове” да запишат участие и на Световното първенство в Катар през 2022 година.

Северна Македония доказа, че няма невъзможни цели и си осигуриха място на баражите за Световното първенство в Катар за първи път във своята история. Това стана възможно след победа срещу състава на Исландия с 3:1. Героят за нашите съседи са казваше Елиф Елмас, който се отчете с две попадения. Така Северна Македония продължава да мечтае да се докосне до терените в Катар и да продължи да пише своята футболна история със златни букви. Пред тях обаче се изправя европейския шампион, който ще иска да остави зад себе си болезнените спомени от последния си плейоф за Световно първенство.

На какво да залагаме

Без съмнение фаворитът за тази среща е само един – отборът на Италия се очаква да е безкомпромисен и да се класира за финалния мач срещу Португалия или Турция. Северна Македония е с 12.50* коефициент да хвърли голямата бомба и да вгорчи амбициите на Италия. Равенство е оценено на 6.20 коефициент към този момент в Betano.bg.
Това ще е третият сблъсък между тези два отбора. В предишните два е имало едно равенство и една победа за Италия с 3:2.

Предвид стилът на игра на “Скуадра адзура”, не се прогнозират голям брой попадения в предстоящия мач. Пазарът “Под 2.5 гола” е с коефициент 2.12 в Betano.bg до този момент.

Италия няма нито една загуба в мачовете си от квалификационния цикъл за Световното в Катар през 2022 година. За сметка на това последните два мача на европейските шампиони са завършили наравно. От своя страна, Северна Македония има една единствена загуба в последните си 7 мача от квалификациите. Тази загуба бе срещу Германия, която безапелационно си гарантира участие на предстоящия Мондиал с 9 победи и само една загуба от 10 възможни мача. “Червените лъвове” впечатляват с изявите си и са готови да тестват качеството си на игра срещу Италия.

Дали Италия ще направи важна крачка към Катар или Северна Македония ще продължи да мечтае? Един мач с огромен залог за “Скуадра адзура” и шанс за европейска слава за Северна Македония. Не пропускайте този сблъсък. Желаем ви много успех и положителни емоции в Betano.bg

Автор: Тодор Вълков
* Коефициентите са актуални по времето, в което е писана статията и подлежат на промени.

ТАГОВЕ
Linda Hristova

Linda Hristova

Linda Hristova

Linda Hristova

КЛАСИРАНЕ