Суперкупа на Италия – Интер срещу Ювентус в титаничен спор за отличието

05 фев. | МИН ЗА ЧЕТЕНЕ |
Суперкупа на Италия – Интер срещу Ювентус в титаничен спор за отличието

Едно различно съперничество за Суперкупата на Италия

Битките между Интер и Ювентус винаги са били посрещани със заря от емоции от италианските тифози. Оспорваното съперничество между тези два отбора е със статут на едно от най-яростните в Италия.

След огромната трагедия със самолета на големия отбор на Торино през 1949 година тези два отбора поемат щафетата на водещи в италианското първенство. Двата гиганта си разпределят 18 шампионски титли в следващите 30 години.

През 1967 година борбата за титлата между Интер и Ювентус се води до самия край. Накрая “бианконерите” печелят Скудетото в последния кръг с една точка повече от големия си враг. След този развой на събитията най-известният спортен журналист на Апенините по това време Джани Брера добавя нов нюанс в това съперничество. Той го облича в думи и го кръщава “дербито на Италия”. Това служи и до ден днешен за синоним на епичната вражда на титаните от Ломбардия и Пиемонт.

Този път двата отбора се срещат в спор за Суперкупата на Италия. Ювентус е настоящият носител на отличието след победата срещу Наполи с 2:0 миналата година.

Едно е сигурно- никой в страната на “Ботуша” не поставя под съмнение кое е “дербито на Италия.” Когато Интер и Ювентус стъпят на терена, залогът винаги е голям.

Поглед в двата лагера преди срещата

Съперниците влязоха в този мач мотивирани за победа след последния кръг на италианската Серия А. Ювентус постигна немислим обрат срещу Рома и запази шансовете си за място в топ 4. Триумфът на Интер срещу Лацио пък върна “нерадзурите” на върха в подреждането. Работата на Симоне Индзаги начело на Интер заслужава похвали и той ще се надява да спечели първия си трофей начело на “синьо-черните.”

Интер приветства Един Джеко обратно на разположение след прекаран Covid-19. Хакан Чалханоолу също беше отново на линия след един мач наказание.

Положението в Ювентус беше по-различно откъм кадрови проблеми. Федерико Киеза, Леонардо Бонучи и Данило бяха с контузии. Левият краен бранител Алекс Сандро пък беше под въпрос за мача. Хуан Куадрадо изтърпяваше наказание поради натрупани жълти картони.

Късна драма на “Джузепе Меаца”

Преди началото на мача нямаше ясен фаворит. Въпреки контузиите в състава на “бианконерите” букмейкърите залагаха на здрав и оспорван мач с много ключови физически единоборства.

Титулярната единайсеторка на “нерадзурите” беше повече от очаквана. Джеко застана до Мартинес в предни позиции, а Чалханоолу подкрепи Барела и Брозович в халфовата линия.

Масимилиано Алегри заложи на триото Кулушевски, Мората и Бернардески да поведат атаката на Ювентус. Алекс Сандро стартира като ляв краен бранител въпреки първоначалните съмнения около физическото му състояние.

Първите 20 минути принадлежаха на Интер. Удари с глава на Джеко и де Фрай отправиха предупреждение към “старата госпожа”. Лаутаро Мартинес също имаше шанс да изведе отбора си напред в резултата. Неговият удар обаче не бе сполучлив и мина встрани от вратата.

Противно на развоя на мача Ювентус вкара първия гол в 25-ата минута. Технични действия на Алваро Мората завършиха с прецизно центриране в наказателното поле. От него се възползва Уестън Маккени, който хладнокръвно преодоля Ханданович.

В 34-ата минута дойде време и за отговора на Интер. Закъснели действия на Де Шилио в пеналтерията дадоха възможност на Един Джеко да отмъкне топката. Десният бек на Ювентус изрита в гръб босненския нападател и съдията логично отсъди дузпа в полза на “нерадзурите”. Партньорът на Джеко в атака Мартинес не сгреши от бялата точка, с което изравни резултата на стадион “Джузепе Меаца”. Равенството се запази до края на полувремето и отборите се оттеглиха в съблекалните.

Втората част започна с два страхотни шанса за Федерико Бернардески. Италианският национал не успя да оползотвори нито едно от тях след неточни удари покрай вратата.

До края на второто полувреме двата отбора наблягаха на дефанзивните отборни действия и се стигна до продължения.

Първото продължение се запомни с фантастичен шанс за Алексис Санчес. Чилиецът се озова напълно непокрит и стреля с глава покрай вратата на Матия Перин.

Вторите допълнителни 15 минути бяха белязани от активни действия на “нерадзурите” и пасивни такива за “бианконерите.” Ювентус очевидно очакваше дузпите, което им изигра много лоша шега. В 120-ата минута неразбирателство между Алекс Сандро и Джорджо Киелини при центриране позволи на Матео Дармиан да отклони топката за Алексис Санчес. Бившите футболисти на Манчестър Юнайтед осъществиха ключова комбинация, от която вторият се възползва и от близко разстояние матира вратаря на Ювентус. Това се оказа и победното попадение.

Историята след мача

След драматичната победа Интер посрещна 6-та Суперкупа на Италия във своята витрина. “Нерадзурите” печелят трофея за първи път от 2010 година насам.

Ювентус не успя да защити статута си на носител на Суперкупата. “Бианконерите” са спечелили това отличие рекордните 9 пъти до този момент.
Интересен факт е, че за първи път от 2012 година насам “старата госпожа” се класира за тази надпревара в ролята на носител на Купата на Италия вместо на шампион на Серия А. Серията на Ювентус от 9 поредни победи в италианското първенство беше прекъсната точно от Интер миналата година. Тогава треньор на “синьо-черните” беше Антонио Конте.

Симоне Индзаги пък продължи с успешната си серия срещу Ювентус в мачовете за Суперкупата на Италия. Той триумфира срещу този съперник през 2017 и 2019 в ролята на наставник на Лацио. Това е и първо отличие за легендарния италианец начело на Интер.

За двата отбора предстои завръщане към ангажиментите в Серия А. Там хората на Индзаги са на върха в подреждането с 11 точки аванс спрямо Ювентус. Възпитаниците на Масимилиано Алегри се намират на пета позиция.

Още един епизод от това епохалното съперничество е в историята. Ние сме затаили дъх в очакване на следващия двубой между тези два италиански колоса. На вас пожелаваме безброй положителни емоции в света на Betano.

Автор: Тодор Вълков

*Представените коефициенти са съобразени с времето, в което е написана статията.

ТАГОВЕ
Linda Hristova

Linda Hristova

Linda Hristova

Linda Hristova

ОЩЕ ОТ Футбол
Футбол 21 мар.

BETANO oпредели шампионите от топ 5 първенства! Залозите са изплатени

Висша Лига Англия 08 мар.

Часът на истината във Висшата лига – Ливърпул посреща Манчестър Сити

Betano Новини 29 фев.

Ще направи ли услуга Манчестър Юнайтед на преследвачите на Манчестър Сити за титлата

Шампионска Лигa 21 фев.

Наполи и Барселона ще се опитат да загърбят лошите резултати в бляскав сблъсък от осминафиналите на Шампионска лига

Betano Новини 13 фев.

Шампионска лига се завръща – Порто ще изкачва планина на осминафинал

Висша Лига Англия 01 фев.

Краят на една вълнуваща приказка – кои са най-спряганите заместници на Юрген Клоп начело на Ливърпул

Висша Лига Англия 31 ян.

Ливърпул и Челси изпращат първия месец от новата година с важен сблъсък помежду си

Анализи и Прогнози 25 ян.

Лацио ще защитава честта на Рим срещу Наполи в мач от 22-рия кръг на италианската Серия „А“

Betano Новини 24 ян.

Все още непобеденият Байерн Леверкузен посреща Борусия Мьонхенгладбах

Ла Лига Испания 19 ян.

Колебливият тим на Севиля ще се опита да прекъсне приказното представяне на Жирона

ЗАРЕДИ ОЩЕ