Купа на африканските нации – магията на Африка, куриози и предстоящи мачове

05 фев. | МИН ЗА ЧЕТЕНЕ |
Купа на африканските нации – магията на Африка, куриози и предстоящи мачове

Отличителните моменти досега в Купата на Африка

Турнирът за Купата на Африка е в разгара си. Към този момент се намираме преди фазата на полуфиналите. Пасивното начало на състезанието остана в сянката на блестящите голове и неочакваните развои. Някои от фаворитите отпаднаха рано, а подценяваните отбори надминаха очакванията. Време е да проследим какво се случи досега и какво можем да очакваме в следващия етап на турнира.

Падението на шампиона

Голямата изненада в негативен аспект поднесе Алжир. “Пустинните лисици” влязоха в ролята на абсолютния фаворит предвид статута на настоящ шампион на турнира. Отборът от северна Африка притежаваше и впечатляващата серия от 34 мача без загуба. Нулево равенство срещу Сиера Леоне в първия мач беше последвано от две последователни загуби срещу Екваториална Гвинея и Кот д’Ивоар. С тези резултати хората на Джамел Белмади отлетяха рано – рано от Камерун още в груповата фаза.

Приказката на Коморските острови

От другата страна на очакванията, дебют в Купата на африканските нации направи отбора на Коморските острови. Никой не даваше надежди на новобранците в турнира, но изненадите тепърва предстояха. Загуби от Мороко и Габон бяха последвани от шокираща победа срещу Гана с 3:2. Поражението се оказа фатално за “черните звезди” и те завършиха на последно място в своята група. Така Коморските острови продължиха към осминафиналите под номер 3 в своята група.

В следващата фаза дебютантите се изправиха срещу домакина на турнира Камерун. Преди началото на мача стана ясно, че отборът на Коморските острови ще излезе с полеви играч на вратата. Двама от вратарите бяха с коронавирус, а третият – контузен. Така защитникът Шакер Алхадур се нагърби с отговорността да застане под рамките на вратата. Въпреки липсата на опит той успя да отрази 4 от 6 удара към неговата врата. Това обаче не бе достатъчно и неговия отбор загуби с 1:2. Възпитаниците на Амир Абду отпаднаха от състезанието, но спечелиха сърцата на милиони с достойното си представяне.

Куриозни инциденти

Усещането за футболен турнир не би било същото и без съответната доза дискусионни събития. Първото място е запазено за рефера Джани Сиказве, който ръководи мача между Мали и Тунис. Той даде последния съдийски сигнал първо в 86 – ата минута, а после няколко секунди преди 90 – ата. Между този времеви диапазон замбийският футболен съдия намери време и за още едно странно отсъждане – много спорен червен картон за играч на Мали.

Вратарските гафове са част от играта. Един от най-монументалните такива сътвори вратарят на Кот Д’Ивоар Бадра Али Сангаре срещу отбора на Сиера Леоне. В последните минути от срещата стражът получи лесно подаване с глава от негов съотборник. Някак си обаче той успя да изпусне коженото кълбо от ръцете си и това доведе до късен изравнителен гол за държавата от западна Африка.

Спорни отсъждания от страна на ВАР също не липсваха. Сензационно попадение на Мама Балде срещу Египет беше отменено заради нарушение в атака от страна на Балде. Това решение изигра ключова роля при загубата на Гвинея – Бисау с 0:1 от “фараоните.”

Футболистът на Нигерия Алекс Иуоби пък се опита да се доближи до съвършенството на филма “Да изчезнеш за 60 секунди.” Неговият опит беше с 6 минути повече от оригинала. Той влезе като резерва в 59 – ата минута при загубата на Нигерия срещу Тунис с 0:1. След 7 минути игра футболистът на Евертън беше пратен обратно към съблекалните със директен червен картон.

Какво предстои

Фазата на полуфиналите е пред нас и участниците са вече определени. Мохамед Салах ще се опита да поведе Египет към финала, а на техния път стои Камерун. Потентното нападение на домакините в лицето на Винсент Абубакар и Карл Токо Екамби ще е голямата заплаха за Египет. Двамата са реализирали общо 11 гола до този момент и са се прицелили във вратата на “фараоните”. Съперникът на Камерун може да се аргументира със стабилната си защита. Възпитаниците на Карлош Кейруш са допуснали само две попадения във своята врата от началото на турнира. Нашите букмейкъри са поставили Камерун в ролята на фаворит с 2.12 коефициент към този момент. Мохамед Салах и компания определено имат какво да кажат по въпроса. “Фараоните” са с 4.30 коефициент към момента да стигнат до финала.

Другият полуфинал противопоставя отборите на Сенегал и Буркина Фасо. Сензационното представяне на Буркина Фасо продължава и те ще опитат да елиминират още един от фаворитите по пътя към величието. Садио Мане и Сенегал са се устремили към финала и ще направят всичко възможно да спрат героичния поход на своя опонент. Нашите букмейкъри са определили Сенегал като абсолютния фаворит в тази среща. Футболистите на Буркина Фасо обаче неведнъж са доказвали, че изненадите им се отдават. Към този момент те са с коефициент 6.00 да шокират отново света в нашия сайт Betano.bg.

Настоящото издание на Купата на африканските нации вече ни подари много запомнящи се моменти, за които ще говорим следващите години. Най – доброто тепърва предстои. Дали Садио Мане и Мохамед Салах ще се срещнат на финалите? Ще успее ли отборът на Буркина Фасо да пренапише историята с първа купа на Африка във витрината си? Отговорът на тези въпроси ще разберем съвсем скоро. На вас желаем много успехи и незабравими емоции в Betano.bg.

Автор: Тодор Вълков

*Представените коефициенти и събития са съобразени с времето, в което е написана статията.

ТАГОВЕ
Linda Hristova

Linda Hristova

Linda Hristova

Linda Hristova

ОЩЕ ОТ Футбол
Футбол 21 мар.

BETANO oпредели шампионите от топ 5 първенства! Залозите са изплатени

Висша Лига Англия 08 мар.

Часът на истината във Висшата лига – Ливърпул посреща Манчестър Сити

Betano Новини 29 фев.

Ще направи ли услуга Манчестър Юнайтед на преследвачите на Манчестър Сити за титлата

Шампионска Лигa 21 фев.

Наполи и Барселона ще се опитат да загърбят лошите резултати в бляскав сблъсък от осминафиналите на Шампионска лига

Betano Новини 13 фев.

Шампионска лига се завръща – Порто ще изкачва планина на осминафинал

Висша Лига Англия 01 фев.

Краят на една вълнуваща приказка – кои са най-спряганите заместници на Юрген Клоп начело на Ливърпул

Висша Лига Англия 31 ян.

Ливърпул и Челси изпращат първия месец от новата година с важен сблъсък помежду си

Анализи и Прогнози 25 ян.

Лацио ще защитава честта на Рим срещу Наполи в мач от 22-рия кръг на италианската Серия „А“

Betano Новини 24 ян.

Все още непобеденият Байерн Леверкузен посреща Борусия Мьонхенгладбах

Ла Лига Испания 19 ян.

Колебливият тим на Севиля ще се опита да прекъсне приказното представяне на Жирона

ЗАРЕДИ ОЩЕ