Фейенорд или Рома – финалът на Лигата на конференциите

Кой ще спечели първото издание в историята на турнира

Миналата година официално бе открит новият европейски клубен турнир Лигата на конференциите. Новото състезание на УЕФА има за цел да даде шанс на пo-малко претенциозните отбори да блеснат и да заслужат мястото си в следващия по сила турнир – Лига Европа.

Макар и на трето място по качество и блясък след Шампионска лига и Лига Европа, Лигата на конференциите ни поднесе някои запомнящи се мачове през сезона. Главните участници в голям брой от тези мачове бяха и бъдещите финалисти Рома и Фейенорд.

Двата отбора ще премерят в сили в един интригуващ нидерландско – италиански сблъсък. Треньорът на Рома Жозе Моуриньо знае как се печелят подобен тип финали.Срещу него е изправен един млад и амбициозен отбор на Фейенорд, който също е имал своите моменти на върха на европейската пирамида.

Двубоят ще се изиграе на 25 май от 22:00 българско време на стадион “Арена Комбетаре” в столицата на Албания – Тирана.

Моуриньо ли ще е героят за Рома

Треньорът на Рома Жозе Моуриньо е едно от най-колоритните имена в историята на европейския футбол. Макар и някои да твърдят, че “специалният” вече не е толкова специален, никой не може да заличи постиженията на Моуриньо. След като отстрани отбора на Лестър на полуфиналите, португалецът се остави на емоциите и се разплака от щастие.

Въпреки традициите и всички легендарни играчи, които са играли в Рома, “джалоросите” никога не са печелили европейски трофей. Според думите на Моуриньо, това е гигантски отбор без нужните титли в своята витрината. Италианският гранд е стигал само до сребърни медали на финала на Европейската купа през 1984 и на финала на Купата на УЕФА през 1991 година. Ако има някой, който да запълни празнината в секцията с европейските отличия, това е Жозе Моуриньо. Доказан победител, той е горд носител на две титли на Шампионска лига и на две от турнира Лига Европа. При успех над Фейенорд, “специалният” ще е първият мениджър в историята, който печели всички три настоящи европейски клубни състезания на УЕФА. Дали атрактивният португалец ще достигне нови върхове в кариерата си – предстои да разберем.

Фейенорд на крачка от историята

Треньорът на Рома не е единственият, който се е запътил към историческите постижения. Изненадващо или не, Фейенорд преследва абсолютно сходни цели с тези на португалеца. “Гордостта на Юга”, както още наричат Фейенорд в Холандия, печели Европейската купа (настоящата Шампионска лига) през 1970 година. Купата на УЕФА (настоящата Лига Европа) е завоювана от холандския отбор през 1974 и 2002 година. Успешен триумф на 25 май ще превърне Фейенорд в първия отбор в историята, който е печелил трите най – престижни клубни титли на УЕФА в своята витрина.

Холандският тим се специализира в намирането на противниковата врата през този сезон в Лигата на конференциите. Фейенорд е отбелязал най-много голове от всички останали конкуренти за отличието от фазата на осминафиналите насам – цели 17 попадения. Този голов спектакъл през сезона се характеризира и с някои доста атрактивни двубои – блестящата победа като гост срещу сръбския Партизан Белград с 5:2, както и спиращото дъха равенство 3:3 със Славия Прага. Сега възпитаниците на Арне Слот се целят в самия връх, а на пътя им е Рома и прагматичният Жозе Моуриньо.

На какво да залагаме

Коефициентите за пазара краен резултат са изгодни на този етап. Букмейкърският ни екип е поставил Рома в ролята на фаворит с 2.35* коефициент в Betano.bg към момента. Победа за Фейенорд след 90 минути игра е с 3.05 коефициент, докато равният резултат е с 3.40.

Двата отбора са се срещали и преди в европейските клубни турнири. На шестнайсетина финалите на Лига Европа през сезон 2014/2015 двата тима отново бяха съперници. Тогава Фейенорд надигра “джалоросите” с общ резултат от двете срещи 3:2 и продължи към следващата фаза на турнира.

Този път обаче става въпрос само за един решаващ мач за титлата на Лигата на конференциите. Макар и известен с дефанзивния си стил на игра, очакванията са Жозе Моуриньо да селектира офанзивна селекция за този мач. Пазарът “Краен резултат и Над/Под” спокойно би намерил място във вашия фиш. Рома и над 2.5 е с коефициент 3.70 до този момент. Триумф за Фейенорд и над 2.5 пък е с 4.85 коефициент към момента.

Този двубой ще включва и персоналния сблъсък между двамата водещи голмайстори в Лигата на конференциите. Тами Ейбрахам от Рома е вкарал 9 гола до момента в този турнир. Единствен пред него в тази класация е нападателят на Фейенорд Сирил Десерс със своите 10 попадения.

Всеки ден Betano.bg комбинира определени спортни събития със специалната ни оферта 0% марж. Това са завишени коефициенти специално за пазара “Краен резултат.” Следете за тях в началната страница на Betano.bg. Топ коефициентите са в Betano, направи своя избор сега.

Ще заплаче ли Моуриньо от щастие отново или от Фейенорд ще отворят шампанското след мача? Заложете сега в Betano и се насладете на финала на Лигата на конференциите.

Автор: Тодор Вълков
* Коефициентите са съобразени с времето, в което е писана статията и подлежат на промени.

Следвайте ни и споделете: