Формула 1- епичното съперничество между Макс Верстапен и Луис Хамилтън, залози и коефициенти

Изминалата 2021 година направи прекрасен подарък на феновете на Формула 1. Надпреварата между Ред Бул и Мерцедес прикова вниманието на милиарди хора пред телевизорите. Главните герои в това съперничество бяха Макс Верстапен и Луис Хамилтън. Въпреки световната пандемия Covid 19, забавянето на този сезон беше само един състезателен уикенд. Британският пилот от Мерцедес влезе в ролята на фаворит със своите 7 световни титли. Очакванията на всички бяха за ожесточени състезания до самия край на сезона.

Хамилтън поведе в класирането след Гран При на Бахрейн

Началото на тазгодишния шампионат във Формула 1 беше дадено в Бахрейн. Островната държава в Персийския залив се превърна в арена на атрактивна надпревара с много емоции. Накрая победителят се казваше Луис Хамилтън. Голямата звезда на Мерцедес триумфира и финишира пред големия си конкурент Макс Верстапен. Нидерландецът завърши на втора позиция. Ключов момент беше 53-тата обиколка. В опит да изпревари Хамилтън, Верстапен премина широко извън очертанията на пистата. Вследствие на това пилотът на Ред Бул получи нареждане от бокса на отбора си да върне позицията на Луис. След като възстанови лидерската си позиция, Хамилтън не допусна повече атаки зад себе си по пътя към успеха. На трето място завърши съотборникът на шампиона от Мерцедес Валтери Ботас. Първи точки за сезона записа и Ландо Норис от Макларън.

Сблъсък на фаворитите и драма до самия край във Великобритания

Гран При на Великобритания влезе в историята. Преди голямото състезание беше проведена първата спринтова квалификация в историята на Формула 1. Първи завърши Макс Верстапен, като по този начин той си осигури полпозишън в основната надпревара. Зад летящия холандец стартира Луис Хамилтън от Мерцедес от втора позиция. 

 Завой номер девет на легендарната писта “Силвърстоун” хвърли цялата публика в шок. След контакт между предна лява гума на Луис и задна дясна на Макс, нидерландецът влетя в предпазните стени със скорост от над 280 км/ч. Малко след рестарта съдиите на ФИА наказаха Хамилтън заради инцидента с пилота на Ред Бул и го оставиха 10 секунди в бокса. Шарл Леклер от Ферари се възползва по чудесен начин от стеклите се обстоятелства и поведе колоната. Преднината му се запази до предпоследната обиколка. Тогава Луис Хамилтън  осъществи успешна атака и изпревари пилота от Монте Карло. По този начин седемкратният световен шампион стопи пасива си пред Верстапен от 33 на само 8 точки в генералното класиране. 

Летящият холандец с първа световна титла

Краят на сезон 2021-22 във Формула 1 се очертаваше повече от грандиозен. Преди решаващото състезание в Абу Даби Хамилтън и Верстапен бяха с по 369.5 точки- нещо, което не се беше случвало в историята на Формула 1 от 1974 г. Нидерландецът отново стартира от първата позиция след победа в последната квалификация.

Хамилтън водеше колоната в голяма част от състезанието. В 36-ата обиколка Виртуалната кола на сигурността беше повикана. Причината за това беше проблем в хидравличната система на пилота на Алфа Ромео Антонио Джовинаци. Отборът на Ред Бул използваха този момент, за да сменят гумите на Макс Верстапен. Мерцедес избраха различна стратегия и оставиха Хамилтън да продължи със същите сликове. По-късно станахме свидетели на още един инцидент, където се разви същият сценарий. Верстапен спря, за да обнови болида си, а пилотът от Мерцедес гонеше финала без прекъсвания. Тези две решения се оказаха фатални за британския шампион. При последния рестарт оставаше само една обиколка до края. Спортният директор на Формула 1 Майкъл Маси първоначално не позволи изпреварвания след прибирането на сейфтикара. Впоследствие той промени решението си, което се оказа добре дошло за Макс. С чисто нови гуми той осъществи успешна атака и задмина големия си конкурент. Така пилотът на Ред Бул спечели своята първа световна титла. Луис Хамилтън пък пропусна да завоюва световна титла номер 8 и остава наравно с легендарния Михаел Шумахер по този показател. 

На какво да залагаме през следващия сезон във Формула 1

Сезон 2021-22 на Формула 1 със сигурност остави следа в сърцето на всички привърженици на високите скорости.

От Betano винаги мислим напред във времето и сме ви подготвили дългосрочни пазари за следващия шампионат. Betano.bg ви предлага следните предложения: Шампионат при пилотите и Шампионат при конструкторите. Освен обичайните двама заподозрени, има и други пилоти с претенции за челните места. Младият пилот на Мерцедес Джордж Ръсел е жаден за успехи и на няколко пъти показа сериозен потенциал. Британецът е с коефициент 6.50* към този момент в Betano.bg да спечели първата си световна титла във Формула 1. Шарл Леклер от отбора на Ферари на няколко пъти финишира в компанията на първите 10 през изминалия сезон. Той и отборът му със сигурност ще искат да атакуват титлата. Леклер е с коефициент 15.00 към този момент за успех в Betano.bg. 

 При конструкторите може да очакваме атака от Ферари. Директорът и акционер в отбора на Мерцедес Тото Волф загатна за възможностите на италианския отбор. Той намекна за инвестираното от Скудерия време в развиване на новите болиди. Според Волф това се очертава да е ключово предимство за тях пред останалите отбори. Ферари са със 7.00 коефициент към този момент да спечелят битката на конструкторите в Betano.bg.

Станахме свидетели на зашеметяващ сезон във Формула 1 с непрестанни обрати и бурни емоции. Какво ли ни е приготвил следващият шампионат? Ние ще следим с огромен интерес предстоящите състезания. От целия екип на Betano ви желаем изпълнена със здраве и успехи Нова година.

Автор: Тодор Вълков

*Представените коефициенти са съобразени с времето, в което е написана статията.

Следвайте ни и споделете: