Големият европейски клубен финал по волейбол CEV. ЗАКСА Кенджежин-Кожле ще защитава трофея си срещу Ястжембски Венгел

CEV Шампионска лига – финал 

 

Ето, че отново дойде моментът да определим новия, или стар, европейски клубен шампион по волейбол. 

Защо казваме стар? Отборът на Кенджежин-Кожле има възможност да вдигне най-престижния клубен трофей за трета поредна година. В предишните две издания ЗАКСА победи с 3:0 и 3:1 тима на Трентино, за да се изкачи на европейския връх. Ако полският гранд иска да се нареди сред малкото отбори успели да вдигнат отличието в три поредни издания е нужно да надвият сънародниците си от Ястжембски Венгел. От друга страна, Венгел търси първи успех на голямата европейска сцена. 

Изцяло полски финал, който ще се проведе на италианска земя. Последният мач за сезона ще се играе на 20 май, събота, от 21:30 часа българско време, в Tорино.

Ще запишат ли три от три победи момчетата на Томас Самелвуо на финалната права? Ще влезе в историята на най-добрите волейболни клубове на стария континент Ястжембски Венгел? Всичко това предстои да разберем съвсем скоро. 

 

Пътят до големия финала за ЗАКСА Кенджежин-Кожле

 

Двукратният и настоящ шампион ЗАКСА започна поредната защита на титлата в група “D”, където премери сили с Трентино на Матей Казийски, Карловарско и Менен. 

Александър Сливка и компания завършиха на втора позиция зад италианския колос, който бе сочен и за един от основните фаворити в надпреварата. Това второ място бе отмъстено малко по-късно в турнира. 

Кенджежин-Кожле се изправи срещу Заверче в първата фаза на директните елиминации, който продължи на 1/8 финалите като най-добре представилия се отбор завършил на трето място в своята група. Двата отбора си размениха по една победа, но тази на ЗАКСА бе доста по-убедителна и така продължи напред, за да срещне отново Трентино. Поляци и италианци се победиха по веднъж с 3:2 гейма, за да се стигне до “златен” гейм. Както името предполага, който спечели този гейм продължава към полуфиналите. За щастие на полските фенове, това се оказа именно техният любим отбор. Състезателите на Томас Самелвуо отново се изправиха срещу италиански клуб. Това бе най-големия фаворит за триумф в Шампионска лига за сезон 2022/23 – Перуджа. ЗАКСА обаче показа, че не случайно стана шампион два пъти подред, побеждавайки ги на два пъти с по 3:1.

 

Категорично достигане до финал за Ястжембски Венгел

 

Ястжембски Венгел започна европейския си поход по абсолютно категоричен начин. Тимът на Марсело Мендес записа шест от шест успеха в груповата фаза. Ястжембски не остави никакви шансове на Фридрихсхафен, Монпелие и Войводина, записвайки 18 спечелени и 2 загубени гейма. 

Първото място в група “А” класира еднократния носител на купата на Полша директно на четвъртфинали. Там отново премери сили с немския Фридрихсхафен. Сблъсъкът бе едностранен и поляци записаха две чисти победи. 

Венгел достигна до полуфинал без дори да допусне поражение. Там срещна турския представител Халкбанк Анкара. Устремът на Ястжембски продължи и в предпоследния кръг. Срещата в южната ни съседка завърши с резултат 3:1 в полза на гостуващия тим. Халкбанк се опита да се класира сред последни два отбора със силно представяне в реванша. Нимир Абдел-Азиз и неговите съотборници нанесоха първа загуба на Венгел (3:2), но тя се оказа недостатъчна. 

 

Съперничеството между двата полски гиганта 

 

През настоящата волейболна кампания, двата тима водят решаваща битка на два фронта. Освен Шампионска лига, ЗАКСА и Венгел спорят и за отличието в полската Плюс Лига.

Разликата между двете надпревари е, че в Полша се играе до 3 победи, докато двубоят определящ носителя на европейската корана е един. Ястжембски може и да е аутсайдер в турнира на CEV, но на домашната сцена стои стабилно и вече има преднина от 2:0 във финалната серия.  

Ще вдигне ли трофея в най-силното полско първенство Венгел преди големия сблъсък и ще натрупа ли нужното самочувствие?

 

Прогноза и евентуални залози на срещата ЗАКСА – Венгел

 

Настоящият носител на отличието влиза в двубоя като фаворит. Да, предимството им не е кой знае колко осезаемо, но въпреки това опитът е на тяхна страна. 

Betano предлага коефициент от 1.75* за трето поредно вдигане на трофея от ЗАКСА. Успехът на Ястжембски Венгел на най-голямата клубна сцена е оценен с 2.05 коефициент. 

Сами виждате, че шансовете са до някаква степен изравнени. Именно това е причината да очакваме много точки и повече от 3 гейма. Пазарът за Над 186.5 точки в срещата изглежда добър вариант. Коефициентът му е 1.87*. 

Освен тези, Betano предлага още точен резултат, победител в определен гейм, хендикап и така нататък.

Полският волейбол е един от най-силните и качествени на стария континент. Когато се изправят двата най-добри отбори от страната може само да очакваме незабравимо шоу. То е гарантирано. Насладете му се и не забравяйте да се забавлявате с играта при нас.

 

Автор: Николай Василев

 

*Коефициентите са съобразени с времето, в което е писана статията и подлежат на промени.

 

Следвайте ни и споделете: